Minden, ami reakcióra érdemes

Noémiában az élet

Noémiában az élet

Belvárosi retró bisztró a Trabant jegyében

Ha létezik ikonikus tárgy, az a Trabant: az időseknek nosztalgia, a fiataloknak retró, a külföldieknek pedig egzotikum. A Nagymező utca 66. szám alatt nyílt Trabant Galeri Bisztró ezzel az életérzéssel hódít.

2016. november 28. - Noémia

1_bejarat.jpg

A terézvárosi vigalmi negyedben egy falból kiálló Trabant állítja meg az arra sétálgatókat. A Nagymező utca 66. szám alatt, a tivornyázó szakasztól egy köpésre ugyanis nemrég egy új bisztró nyílt, amely délelőtt reggelizőhelyként, délutántól hajnalig pedig italozóként funkcionál, és mindkettő esetében óriási a választék. Sóhajthatnánk, hogy már megint egy felesleges turistamágnes, de egyrészt pénztárcabarát árakon működnek, másrészt a koncepció egy olyan barátságos tematikára épült, amit nem lehet nem szeretni.

 A központi elem a Trabant – amely nem csupán cégérként van jelen, hanem a galérián egy hatalmas műszerfal-festménnyel is képviseli magát –, elegyítve a vidám barakk tárgyaival. A kotyogós kávék és szocialista játékok világát kis vitrinek elevenítik meg, aki pedig bővíteni szeretné a mini tárlatot odaillő tárgyakkal, a hely vendége egy ingyen sörre.

5_kotyogos.JPG
A Trabant kedvéért repüljünk vissza kicsit az NDK-ba, hiszen onnan származik a keleti közlekedés szimbóluma. Egyes elméletek szerint nem is autót szerettek volna készíteni a tervek alapján, hanem fedett motort. 1955-től gyártották az akkor még kétütemű kis járgányt, amelyben az utastér eleinte fából készült, a karosszéria pedig duroplasztból, azaz hőre keményedő műanyagból. A rendszerváltás után már négyütemű széria készült belőle, méghozzá olyan újdonságokkal tuningolva, mint a négyfokozatú botváltó és az első tárcsafék. A Trabantot egészen 1991-ig gyártották, és összesen több mint hárommillió darab gurult le a gyártósorról.

3_galeria.JPG

 A családias hangulatú hely a – már 2013 óta a Kerepesi úton működő – Trabant Presszó belvárosi egységeként nyílt meg. Az eredeti presszót egy hirtelen ötlet előzte meg, mert az üzletvezető Schrott Péter hitt benne. – Mivel a Trabant mindenkinek mond valamit, még a legfiatalabbaknak is, és mindig is „kult” autónak számított, végül erre a névre esett a választásunk – mesélte a rockénekesként ismert, mosolygós srác. – Eleinte felmerült az az ötlet is, hogy hívjuk a presszót mondjuk Poláknak, és rakjunk be a helyre csak úgy egy Kispolskit, de ezt helyhiány miatt gyorsan elvetettük. Gondolkoztunk azon is, hogy akkor a tetőre tegyük fel a kocsit, de végül a Trabant mellett döntöttünk, mert az kultikusabb – avatott be a háttértörténetbe Péter, és azt is elárulta, hogy a Nagymező utcai helyszínre hosszas keresgélés után bukkantak rá a társával, és azonnal szerelembe estek. Másfél hónap átalakítás és felújítás után megnyitottuk a Trabant Galeri Bisztrót, ahol már konyha is van, zseniálisan finom reggelikkel (ezt tanúsítom – a jóllakott szerk.). Ez egy picit modernebb, letisztultabb retró világ, de szerintem sokkal szebb is!

2_etel.jpg

Nyitvatartás: 08:00-02:00
Facebook: https://www.facebook.com/trabantgaleri/?fref=ts
Weboldal: http://trabantgaleribisztro.hu/

Kovács-Tóth Noémi

A bejegyzés trackback címe:

https://noemia.blog.hu/api/trackback/id/tr5712006296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása