Minden, ami reakcióra érdemes

Noémiában az élet

Noémiában az élet

Az iskola fontos, csak nem az életre nevel

2019. január 29. - Noémia

Sokszor olyan elveszettnek érzem magamat hétköznapi szituációkban, mint töpörtyű a vegán joghurtban. Összeszedtem, milyen tárgyakat tennék kötelezővé érettségiig.

2017-04-06-12-31-09-725x483.jpg

Elég hamar tudatosult bennem, hogy a mindennapokhoz teljesen más készségek szükségesek, mint amelyeket belénk sulykolnak a suliban. A bankban, orvosi rendelőben, adóhivatalban vagy lakásvásárlásnál új szituációk sorával kellett megbirkóznom az iskolapad után. Az üzlettársam sem a kovalens kötésről vagy a mássalhangzók részleges hasonulásáról kérdez ki a tendernél, és a párom sem az alapján választ pont engem, hogy bemagoltam-e az egyszikűeket vagy a képleteket. Attól, hogy ezeket mind tudom, kétségkívül több vagyok, de ez még nem elég. Félreértés ne essék, elengedhetetlennek tartom a tanulást, csak némi vérfrissítésre volna szükség a rendszerben. Pontokba szedtem, hogy milyen elemeket építenék be az órarendbe ahhoz, hogy végül potens, életképes fiatalok kaphassanak érettségit.

Pénzügyek

Ha egyszer is elmondta volna nekem valaki, hogy mi az a kamatos kamat, valamint milyen megtakarítási formák és biztosítások vannak, akkor nem úgy léptem volna be először (és azóta is) a bankba, mint akit mindjárt eladnak három tevéért. Nem ártana, ha a tinédzserek már értenék a jövőtervezés fogalmát, és képesek lennének perspektívában gondolkozni. A saját pénzemről csak úgy tudok felelősen dönteni, ha ismerem a lehetőségeimet.

Kommunikáció és személyiségtípusok

Ha a diákok tisztában lennének a saját személyiségtípusukkal, és ismernék a többi emberét is – valamint a női és férfi lélektan eredendő különbségeit –, továbbá az introvertált-extrovertált fogalmakat, gördülékenyebb lenne a kommunikáció a világban. A párkapcsolatok nagy része is azért sikertelen, mert halljuk a másikat, de nem értjük. A tárgyalástechnika és érveléstan sem lenne haszontalan, hogy magabiztosan állhassunk ki az érdekeinkért, és asszertíven, békés úton rendezzük a konfliktusainkat.

Ügyintézés

A bürokrácia és a papírmunka olyan, mint vécére menni: nem élvezzük, de tudjuk, hogy szükségszerű. A szülők gondoskodásából kilépve mindenféle iratokat, számlákat, leveleket kell értelmeznünk és megírnunk. Holott sokan azt sem tudják, hogyan fogjanak neki és mit-hová írjanak. Ebbe a tantárgyba tartoznának az alapfokú adóügyek is, amelyből kiderülne, hogy ki milyen kedvezményekre és juttatásokra jogosult, illetve mit kell kötelezően bejelenteni (TB, lakásvásárlás, költözés, stb.). Mindenki ismeri az érzést, amikor legszívesebben sírva összefirkálná az előttünk tornyosuló szakzsargonos betűzagyvalékot egy piros filctollal, majd galacsinként dobná bele a „felnőttkor” feliratú szemetesbe.

Háztartási ismeretek

Aki látott már leleményes kollégistát, ahogy a vízforralóban készíti a spagettijét, majd vasalón melegíti fel hozzá a bolognai szószt, az tudja, hogy az életösztön nagy úr. Ugyanakkor jó kezdeményezés lenne táplálkozástant és gyakorlati sütés-főzés tippeket elhinteni a nem csak tudásra éhes gyerekek fejébe. Ebbe a tárgykörbe tartozna a virágok és fűszernövények gondozása, valamint a víz- gáz- és villanyórákkal és az azokhoz kapcsolódó használati tárgyakkal kapcsolatos alapfogalmak tisztázása is. Némi barkácsolás, varrás és tisztítószer-ismeret járna mellé bónuszban. Ilyen szakemberek és árak mellett tiszta haszon, ha mi magunk is képesek vagyunk elhárítani egy-egy kisebb problémát.

Szexuális kultúra  

Az egyik legfontosabb dolog, tekintve, hogy mindenhonnan a szex ömlik a gyerekre, csak éppen arról nem kapnak tájékoztatást, hogy hogyan kell művelni és közben nem gyereket csinálni. Ugyanis a fogamzásgátlásról beszélni ciki, de az abortusz vagy egy nemkívánatos gyerek felnevelése a cikinél eggyel súlyosabb kategória. Ne feledjük, hogy akikről még naivan azt feltételezzük, hogy kicsik, és ráérünk terhelni őket a hímivarsejtekről szóló esettanulmánnyal (mert csak remélni tudom, hogy 2019-ben már senki nem hozakodik elő a porzó-bibe összeesküvéselmélettel és a gólyahozós agymosással), azok már nagyon is érdeklődnek a téma iránt.

Etikett

Bagatellnek tűnhet, de nagyban javíthatja az életminőségünket és a sikerességünket, ha tudjuk, hogy hogyan viselkedjünk állásinterjún, tárgyaláson vagy étteremben. Ha időben elsajátítunk minden fontos dolgot a testbeszédről, gesztusokról és protokollról, nem sok izzasztó szituációban lesz részünk. Tennék mellé egy kis kultúraközi kommunikációt, hogy a modern globális faluban tisztázzuk, hol mekkora az intim szféra és melyik népcsoport veszi káromkodásnak, ha kézjelzéssel stoppolsz.

 

A fentieken túl minden nebulótól elvárnám, hogy úgy érettségizzen, hogy már képes kritikus gondolkodásra és önálló vélemény megfogalmazására. Nem beszélve arról, hogy biflázás helyett az interneten fellelhető adathalmaz hatékony használatára van manapság szükség. Te mit tennél még hozzá a fenti listához?

 

Kovács-Tóth Noémi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noemia.blog.hu/api/trackback/id/tr7914596930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2019.01.30. 16:11:22

Tökéletes összefoglalása az oktatás haszontalanságának. És az a gáz, hogy oktatóként ugyanezt látom. Talán az idegen-nyelv és IT ismereteket leszámítva szinte baromságokkal tömjük a gyerek agyát. Ki a fasz emlékszik már a citromsav-ciklusra? Molekuláris kötés? Minek? Paralelepipedon. Ilyenhülyeségeket bazmeg. És csodálkozunk, hogy a gyerek meg hülyül-

kvadrillio 2019.01.30. 16:13:48

Extrém hideg Amerikában: úgy érzed, –50 fok van.....

HÜJJJJJJE "MAGYAR """ SZERVEZŐK ILYENKOR SZOPTAK FUTÓVERSENYT SZERVEZNI, HOGY KÉJGYILKOS HÖRGÉSSEL FIGYELJÉK, HOGYAN DÖGLENEK MEG SOKAN TÜDŐMEGFAGYÁSBAN !

Ellenzéki Tüntető 2019.01.30. 16:31:32

@kvadrillio: erről amúgy van egy jó viccem.

Iván Szibériából és Joe Kaliforniából jó haverok, gyakran telefonálnak. Egy nap Joe hívja Ivánt:
- Hello, képzeld bemondták nálunk a tévében hogy nálatok -50 fok van. Hogy vagy, biztonságban vagy?
- Á túloznak, nincs -50. -20 ha van.
- De itt tényleg bizonygatják, hogy -50 van nálatok.
- Jaj Joe tudod hogy túloznak a tévében. Oké, -30 talán lehet, de annál nincs hidegebb.
- De ne mondd már, hát itt mutatják a tévében a méteres jégcsapokat, kihalt utakat!
- ...ja hogy odakint? Hát igen ott tényleg lehet annyi...

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2019.01.30. 16:47:45

Ne haragudj kedves szerző, de ezek 80-90%-át otthon kellene megtanulnod. Azért ne várjunk mindent az iskolától, a szülő minek van?

Ügyintézés megtanítása tipikusan szülői feladat. Elmész anyuval a bankba, okmányirodába, ide-oda, és megtanulod. Pláne, hogy ahány bank és hivatal, mindenhol más kell. Az illemtant meg pláne nem a suliban kell megtanulni!!!!!

Háztartási ismeretek? Talán sose mosogatsz vagy nem viszed le a szemetet? Erre is az iskolában akarsz rájönni, hogyan kell csinálni? A villanyóraleolvasást is meg tudod tanulni anyutól, ahogy a bolognai főzését is.

Na jó, a pénz beosztásában neki is segítség kell, valószínűleg, de a rossz hír az, hogy a kamatos kamatot igenis megtanítják az iskolában (én is ott tanultam!!), és ha a gyerek a szorzótáblát se hajlandó megtanulni (mert hát az felesleges hülyeség, mint tudjuk), akkor a pénzügyi ismeretek nevű tárgyból se lesz színötös, azt garantálom.

Nem értem, mi az ördögért kellene a legalapvetőbb dolgokat is az iskolában megtanulni, azoknak a megtanítására a család való! Az iskola igenis arra kell, hogy olyasmit tanítson, amit egyrészt a szülő nem tud, másrészt, amivel tágítja a gyerek ismereteit, látókörét, hogy később megfelelően tudjon pl. szakmát, hobbit választani. Ha sosem tanulsz kémiát, hogyan tudhatnád, hogy te kémikus akarsz lenni és hogy jó is lennél benne?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.01.30. 17:09:03

Az iskola egy feladat. Jó eséllyel az egész élet ilyen feladatokról fog szólni.

A táradalmi lét előnye a munkamegosztás, és előbb utóbb belekerülsz egy olyan rendszerbe amiben nem feltételnül fogod a tevékenységed közvetlen hasznát látni.

Régen rossz ha az iskolára bízzuk a gyerek nevelését és fejlődését.

Visceroid 2019.01.30. 17:23:04

"Az iskola fontos, csak nem az életre nevel"

Dehogyisnem! Ugyanazok az idióták vesznek körül ott is mint később, csak először osztálytársaknak meg tanároknak hívják őket, később munkatársaknak meg főnököknek. A lényeg ugyanaz: kapsz egy feladatot, ha sikerül akkor jó eséllyel békén hagynak, ha nem megbüntetnek. Illetve kapsz valami jutalmat, aminek örüljél, de valójában semmi értéke nincs. Először osztályzatot, majd pénzt.

lezlidzsi84 2019.01.30. 17:42:03

A kamatos kamatot megtanítják. Ami általában valóban "Terra Incognita" az a tőke és kamatörlesztés fogalma illetve ezek ütemezése és következményei. Azaz, hogy valójában miért törlesztesz többet, mint amennyit a "kamatos kamat számolás" kiad.

RHalacska 2019.01.30. 17:48:27

Értem. A kommentelő helyett mindig anyuka apuka megcsinált mindent. Ez van. Akkor majd megtanulod élesben.

2019.01.30. 18:23:46

nem ártana viszont jogi alapismereteket tnítani (mi az a szerződés, mi az a felmondás) mert ebben is elég nagy a homály és elég gyakran kell

Burgermeister 2019.01.30. 19:00:17

@croc: meg a munkajog alapjait mert azzal mindenki mindig találkozik

csakférfi 2019.01.30. 19:09:11

@Ellenzéki Tüntető:
Jó a vicc.
:) :)

" Te mit tennél még hozzá a fenti listához?"
Szeresse meg az élettel járó stresszt...ismerje meg a saját félelmeit...tudjon egyűtt élni ezekkel.
Nagyjából.
Lehet agyalni.....mit kellene javítani az oktatáson......ez megy évtizedek óta....a gyerekek meg egyre.....ááááá hagyjuk csak vitatkozni tanulnak.

Sir Galahad 2019.01.30. 19:23:52

A listából úgy látom, a szerzőnek vagy nem voltak szülei, vagy ha voltak, elfelejtették az iskolai oktatást otthoni neveléssel kiegészíteni. És borzalmas belegondolni, de lehet, hogy valamennyi igaza mégiscsak van: mert ha a szülők többsége olyan trehány, mint az ő szülei, a gyerek tényleg elveszett lesz a felnőtt életben. Abban, hogy ez ne így legyen, ki más segíthetne a gyereknevelésre alkalmatlan szülő helyett, mint az iskola? Lehet, hogy a szerző egyszerűen felmérte, hogy a mai szülők ilyenek, és amit leírt, az egy segélykiáltás az oktatási rendszer átalakítása érdekében...

DocBulywood 2019.01.30. 20:36:06

A szexuális felvilágosítással kapcsolatban nem ártana mondjuk a nemi betegségekről is sok-sok előadást tartani.

Nem értem, miért szégyen erről beszélni. A genitális herpesz nem szégyen? Vagy a HPV miatt a bőrelváltozás a kényes helyen? Hm?

Vagy a chlamydia, a tripper, stb?

A HIV vírusról is kéne pár szót ejteni, hogyan terjed.

Fiúk/lányok, ne natúrban csináljátok, mert nincs ráírva a másikra, h makk egészséges.

Gyors tesztet lehet kb 15k-ért csináltatni a Hungária krt 70-ben, vagy elmentek a XI. Karolina út 35/b-be. Itt kb egy hetet kell várni a leletre. Természetesen anonim.

Örülök, h segíthettem - bár szvsz ki fog a blogger tiltani innen.

Ekrü 2019.01.30. 21:01:25

Nekem már csak egy kérdésem lenne.Ha mindezeket az iskolában tanítjuk akkor a kedves szülő mégis minek van?Dísznek?Az oké,hogy a kamatos kamatot ne otthon tanulja,de ha jól emlékszem ezt bizony tanítják az iskolákban.Ahogy a kommunikációt ,a gesztusokat és a testbeszédet illetve a hivatalos levél írását is ,csak épp oda kellet volna figyelni nyelvtanórán.A többi viszont a szülők dolga.Anyu mikor főz vasal esetleg bevonhatná a gyermekét.És ez vonatkozik apura is.

NaNehogyMár 2019.01.30. 21:25:37

Ááááá.....
mindegyis mit ír/mond itt az ember. Aki ilyet leír, anak mindegy, úgysem érti meg az összefüggést.
Egyszerűen nem értem, miért az iskolára akar mindenki mindent tolni.
Család - szülő, testvér - barát, dokumentáció. Ha tanulsz az iskolában, akkor megértesz gyakorlatilag bármit. ha nem, akkor meg mindegy mit tanítanak, mert sem akkor, pláne évek múlva úgysem veszed hasznát.
De hát ma ez a jellemző....mindig valaki más a hibás.

gyászhuszár 2019.01.30. 21:39:22

Az iskolaban, idegenek kozott van a gyerek jobb esetben 8-16 ora kozott, szinte alig látni es egyszer csak felnő. A nagy kerdes az ha nem jarnak akkor hova tennetek oket? Az iskola terepe a szocializacio, amit magántanulokent eleg nehez ertelmezni, szoval nem az a lenyeg hogy mit tanulbhanem hogy egy olyan helyen van ahol kapcsolatokra, baratokra tehet szert, azt hogy mit tanul majdnem masodlagos. Amikor igazabol lesz felnott es nem jogilag (18) akkor majd rajon mit is akar kezdeni az eletben.

A Mestered 2019.01.30. 21:57:51

Tudomásom szerint nincs olyan végzettség, hogy okleveles szülő, vagy szülő okj képzés és főleg nem tudok ehhez hasonló főiskolai/egyetemi képzésről. Sajnos bárkiből lehet szülő, bármilyen tudással. Tehát egy olyan ember tanítson meg az életre aki jobb esetben is csak annyi tudással rendelkezik róla, hogy túléljen. Hány ember tudja, hogy mit kell csinálni amint ki kerül az iskolából. Alig páran tudják, hogy pl.: megszűnik az egészségbiztosítás, ahogy azt is, hogy napokon belül meg kell látogatni a helyi munkaügyi központot és regisztrálni. Elköltözöl a szülőktől? Néhány napon belül kötelességed bejelenteni, az új lakcímed, ugyanis törvény írja elő ezt is. De ezt is jó ha a lakosság pár százaléka tudja. Miből egy munkaszerződés, mit ír elő erről a törvény, milyen jogaid vannak, milyen kötelességeid? Hány nap szabadság jár? Hogyan gazdálkodhatsz te, valamint a cég a szabadságaidról? Hogyan mondhatsz fel? Ki kell tölteni az adóbevallást? Az emberek nagy része sosem csinálta, helyette vagy a munkáltatója, vagy egy közeli könyvelő csinálja helyette. Ki vettél egy lakást? Ismered bérlőként a jogaid? Tudod, hogy mit tehet és mit nem a bérbeadó? Mindenki reflexből tudja mondani a kamatos kamatot, de valamiért mégis a millió deviza hiteles országa vagyunk. Ezt a sok tudást igenis szakembernek kell megtanítania, vagy legalább az alapokat hozzá, hisz a törvények változhatnak. De az a baj, hogy sokan nemhogy nem ismerik pontosan a törvényeket, de sokszor még azt sem tudják, hogy ezek léteznek. A szülő max annyit tud biztosítani, hogy amíg nem nősz fel addig megpróbál életben tartani.

enrikokaruszo 2019.01.30. 22:02:48

a tanulás a lényeg, nem a tananyag
még akkor is fogott rajtad, ha értetlenkedsz, mert van mivel értetlenkedned
a tisztítószereket, (ezt komolyan gondoltad?), egyrészt ugyanúgy elfelejted, mint a kovalens kötést, másrészt mire felnősz, azok is másfélék, mint majd az összes praktikum kb. amit összegereblyéztél

csulok0000 2019.01.30. 22:03:32

@gyászhuszár: persze majd rájön, csak közben éveket bukik a tudatlansága miatt. A tanárok segíthetnének abban, hogy ne keljen megvárni amíg a saját vagy a másik kárán megtanulják ezt az emberek. Mindenkinek sokkal jobb lenne.
Bár az is igaz, hogy a suliban földrajzot is tanítanak, mégis egyre több a lapos föld hívő...

élhetetlen 2019.01.30. 22:33:27

@Hujber Tünde: Az eddigi kommenteket olvasva, úgy tűnik, neked van igazad, neked van reális világképed. Csak kiegészítések. Az iskolában megtanítani az ügyintézést? Ami akár havonta változik? Elég megtanítani az értő olvasást, aztán majd kimolyolja, hogy mit kell tenni. Most egy sokkal régebbi időről írok. 60-as évek, falu. Tényleg volt, amit a család megmutatni sem tudott, mert a faluban csak pár vonalas telefon volt. Posta, tanári, orvosi rendelő, tanácsháza. Kellett az a tanár, aki megszervezte, hogy a posta és a tanári között minden gyerek telefonáljon egyet, mielőtt esetleg elmegy egy városba gimibe, ahol van utcai fülke is, viszont nincs használati utasítás. És ez a tanár felhozott bennünket az Operába is, egy matinéra, hogy tudjunk róla, ilyen is van. Megőrülök ettől a nem kell semmit tudni, mert az internet. Ahhoz is ismeret kell, hogy az ott feldobott anyagokról el tudd dönteni, hogy mi épeszű, mi nem, sőt ahhoz is, hogy keressél. Amiről soha nem hallottál, arra nem fogsz rákeresni. Na, újra, igazad van.

NaNehogyMár 2019.01.30. 22:47:10

@élhetetlen: Érdekes, a facebookot, a pornót, az akciós cuccot mindenki megtalálja neten....a mindennapi ügyintézés dolgait nem.
Nem gondolod ezt kicsit ellentmondásosnak?
És ne csináljunk úgy, mintha nem lenne minden, a legszegényebb család körében is mobil/okostelefon, mert van. Az van.

élhetetlen 2019.01.30. 22:51:02

@A Mestered: Nem sok igazad van. Amikről írsz, lakcím bejelentési kötelezettség, adóbevallás, ami akármikor változik, munka szerződés, hány nap szabadság jár, stb. Ebből nem kell tananyagot kreálni, elég lenne egy öt öldalas brossúra, hogy tudjon róla a kezdő, hogy minek kell utána néznie. Jössz a devizahitelesekkel. Arra kéne tantárgy, hogy, ha azt mondja egy ügyintéző, hogy biztosan nem fog emelkedni az árfolyam, azt ne hidd el feltétlenül? Komolyan? Ezt kéne tanítani?

élhetetlen 2019.01.30. 22:58:49

@NaNehogyMár: Most mit akartál mondani? Hogy az iskolában az internet kezelésen kívül külön tantárggyá kéne tenni, hogy az interneten nem csak facebook, pornó, és akciós áru van? Csak így, a mit tanítsunk az iskolában kérdéssel kapcsolatban kérdezem.

NaNehogyMár 2019.01.30. 23:06:25

@élhetetlen: Csak arra céloztam, hogy ma nem kell a tanárnak elvinnie postára, hogy láss, használj telefont. Minden ott van a "kezedben", a feltételek adottak hozzá.

Egyébként pedig úgy tudom hogy hon, állampolgári ismereteket (mikor hogy hívták, nem vagyok napi szinten az oktatásban) mindig is tettek tananyagba, alapismeretek oktatására. Ja, hogy az nem fontos óra minek figyelni....

élhetetlen 2019.01.30. 23:20:11

@bontottcsirke: Hát ez súlyos eset, főleg, hogy az mondod, oktatsz is. Alapos IT ismeretekkel rendelkezel. Mire keresel rá? Arra, amiről már hallottál. Nem tanultál Poe-ról, vagy Shakespeareről, Gauguinről? Hát vagy belebotlasz valamibe, vagy nem. Minek is egy átfogó, vázlatos világkép. „Paralelepipedon”. A középiskolás matektanárom ikozaédert ragasztatott velünk, hogy érzékeljük a testátlókat. Még, akiből szabó lesz annak sem árt. Azt hiszem, a gyerekek nem hülyülnek el a tanulástól, te viszont már gyanús vagy. A csak nyelvet és IT ismereteket szerző gyerekből szerinted mi lesz? Ezt oktató, hozzád hasonló oktató, és kerek a világ?

élhetetlen 2019.01.30. 23:30:01

@NaNehogyMár: Én meg csak arról beszéltem, hogy régen volt, amit a család nem tudott adni. És most is van. Aki soha nem volt az Operában, az nem viszi oda a gyerekét, és soha nem tudja meg, hogy a gyereke szeretné-e. De mindegy, szerintem a suli arra van, hogy széles körű rálátást adjon a világra, hogy a gyereknek legyen miből választani. . Én már öreg vagyok, és talán ezért nem találkoztam az „állampolgári ismereteket” tantárggyal, de ez nem számít.

HaCS 2019.01.31. 00:41:39

Pénzügyek:

Nincs ilyen, hogy "pénzügyek". Ez szűklátókörű humbug. Életvitel van, meg életvezetési tanácsadás. Másik oldalról nézve meg matematika, közgazdaságtan.
Mit jelent vajon a "pénzügy" a közmunkásnak, a kisvállalkozónak, a nagytőkésnek, az orvosnak, a nyugdíjasnak, az egyedülálló munkanélkülinek, az asztalosnak?

Ha azt mondom van x forintom, tudsz valami iskolában oktatható, általános, mindenkire érvényes okosságot mit kezdjek vele? Naugye!

Személyiségtípus:

Tipizálni, az embereket, általánosítani eleve nem hiszem hogy jó ötlet.
Odafigyelés, empátia, megértés a kulcsszavak.
"A párkapcsolatok nagy része is azért sikertelen, mert halljuk a másikat, de nem értjük."
Nagyon jó megfigyelés, csakhogy az okai rendre az odafigyelés, az empátia, a megértés hiánya. Ezeket azonban nem oktatni kell tankönyvekből, hanem a gyereket ezekre nevelni.

A tárgyalástechnika, érveléstechnika, logika viszont szerintem is alapvető, elengedhetetlen.

marczy 2019.01.31. 01:22:02

Az empátiát úgy lehet megtanítani, ha te, a tanár vagy szülő is empatikus vagy. Máshogy nem.
Akármikor változnak az adójogszabályok, de azért a bevallást meg kell csinálni vagy legalább le kell tudni ellenőrizni a NAV oldalán, hogy rendben van-e. Az elv a lényeg, nem a részletek. Vagy hogyan zajlik egy bírósági tárgyalás, ha elkövetsz valamit vagy ha perelsz.
A mai állami iskola teljesen életidegen dolgokkal traktálja a szerencsétlen embert. A biológia hasznos, ha öntözöd a virágodat, gondozod az állatodat, ellátod a sebedet, elrohansz a dokihoz, aki ad egy leletet, amit jó, ha valamennyire tudsz értelmezni. De ezekre kell kihegyezni a biológiát és valóban nem a citromsav ciklus bebiflázására.
A kémia hasznos, ha lemaratod a vízkövet, ha vécét tisztítasz, ha rézdrótból, vasszögből és citromból galvánelemet csinálsz.
Nem lehet mereven állni a szakképzéshez sem, mert pillanatok alatt változnak a szakmák. Sorolhatnám.

bontottcsirke 2019.01.31. 06:28:55

@élhetetlen: Természetesen tanuld meg a sok faszságot, mert hát ugye minden nap köszön az ember az utcán egy jambikus pentameternek, de ha közismereti tárgyak elavultságát nem is nézzük, akkor tekintsük meg egy szakgimnáziumban mennyi baromságot tanítanak "szakma" címén. Na, majd ott felhomályosodsz.

Lerágott csont, de; irodalom-önállóan versírás, novella, töri; retorikai készségek, kommunikáció, matek; logika, pénzügy és még sorolhatnám

Mert szerinted mit kéne tanulni, ha ebben a tetves országban vállalatokon, vállalkozásokon kívül nincs semmi? A kovalens kötést? Persze olvasson róla, otthon projectként, de ebból definíció meg dolgozat? Hol élsz?

Untermensch4 2019.02.01. 14:17:05

@HaCS: "Ha azt mondom van x forintom, tudsz valami iskolában oktatható, általános, mindenkire érvényes okosságot mit kezdjek vele?"

"Addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér." (=ne költs többet mint amid van)
"Ne a költéseid után megmaradó pénzt rakd félre megtakarításnak hanem a megtakarításod félrerakása utáni pénzből költs."

Forráskritika (=a banki ügyintéző jutalékot jobban akar mint jót neked mint ügyfélnek, ha fordítva lenne már nem dolgozhatna ott mert nem lenne eléggé profitábilis a banknak alkalmazni őt)

Na ilyesmi még véletlenül sem volt az érettségiig bezárólag a tananyagban. Nyelvtanból pedig szövegértés helyett nyelvtannáculást tanítani egy emberierőforrás- és időpazarló ostobaság. De ha szerinted ezt rosszul látom akkor mondd meg, a csángók "rosszul" beszélnek magyarul vagy egy másik, rokon nyelven beszélnek (és akkor mi annak a nyelvnek a neve)? Nem haragszol ha esetleg a válaszodat az iskolai tananyagnak a hétköznapokban alig -alig használható lexikális részére (is) építve kritizálom majd?

Untermensch4 2019.02.01. 14:19:25

@NaNehogyMár: "Csak arra céloztam, hogy ma nem kell a tanárnak elvinnie postára, hogy láss, használj telefont. Minden ott van a "kezedben", a feltételek adottak hozzá."

Nem titok hogy a facebook-felhasználük nem ügyfelei hanem termékei annak. HA ezt tényleg sokan tudnák/felfognák akkor nem futnának időnként a "jajfizetősleszafészbúk-tömeghisztériák".

Untermensch4 2019.02.01. 14:23:29

@enrikokaruszo: "a tisztítószereket, (ezt komolyan gondoltad?), egyrészt ugyanúgy elfelejted, mint a kovalens kötést"
Teljesen absztrakt módon tanítják. KB a véletlenen és a családi háttérből (ami szintén véletlen...) kapott ismereteken és gondolkodásmódon múlik hogy amikor a kezdő háziember egyszerre használ klóros és sósavas tisztítószert akkor időben kapcsol-e hogy a pezsgés elrontja a csí áramlását. :)

Untermensch4 2019.02.01. 14:27:42

@A Mestered: "Tudomásom szerint nincs olyan végzettség, hogy okleveles szülő, vagy szülő okj képzés és főleg nem tudok ehhez hasonló főiskolai/egyetemi képzésről. Sajnos bárkiből lehet szülő, bármilyen tudással. Tehát egy olyan ember tanítson meg az életre aki jobb esetben is csak annyi tudással rendelkezik róla, hogy túléljen. "

+1

ÉS így fordulhat elő hogy a nevelési tanácsadó (pedagógiai szakszolgálat) pszichológusai arról beszélgetnek egymás között hogy a szülő képes-e már felfogni hogy a gyerekének milyen segítségre lenne szüksége vagy még pár évig szívatja a gyereket hogy idomuljon be szépen a többi közé (=ha okosabb de nem annyival hogy filmbe illő zseni legyen akkor fűnyíró-elv, viszlát tehetség) és majd talán utána élhet a gyerek. :(

Untermensch4 2019.02.01. 14:32:47

@Ekrü: "Nekem már csak egy kérdésem lenne.Ha mindezeket az iskolában tanítjuk akkor a kedves szülő mégis minek van?Dísznek?"

Mindenki alanyi jogon alkalmas szülőnek, tud nevelni és tanítani... nem furcsa ez a kijelentés olyan emberekre akik arra sem alkalmasak hogy két a devizaárfolyam kockázatát felfogják vagy emlékezzenek arra h mit mondtak és tettek pár évvel (akár több mint egy évtizeddel) korábban a politikusok akiknek a kezébe adják a kollektív sorsukat..?

Untermensch4 2019.02.01. 14:44:01

@Hujber Tünde: " Az iskola igenis arra kell, hogy olyasmit tanítson, amit egyrészt a szülő nem tud, másrészt, amivel tágítja a gyerek ismereteit, látókörét, hogy később megfelelően tudjon pl. szakmát, hobbit választani"

Megnézném hogy az iskolai inspirációhoz ki milyen szakmákat és hobbikat választ. Emlékszem még egy régi "pályaválasztási tanácsadás"-ra ami egy gagyi képesség- és érdeklődés-felmérő teszten alapult.

"Ha sosem tanulsz kémiát, hogyan tudhatnád, hogy te kémikus akarsz lenni és hogy jó is lennél benne?"

Kb semmilyen szakterület-specifikus dolgot nem tanítanak annyira hogy rájöjjön vki iskolai inputból arra hogy miben lenne jó.
süti beállítások módosítása