Minden, ami reakcióra érdemes

Noémiában az élet

Noémiában az élet

Egy igazi magyar sikertörténet

Adott egy alapvetően visszahúzódó srác, Karancz János, aki eleinte hobbiból jojózott, majd 2013-ban megnyerte az Európa- és világbajnokságot is. Most saját online áruházát nyitotta meg oktatóvideókkal, és küldetésévé vált a jojó népszerűsítése.

2016. november 06. - Noémia

karancz_janos_masolata.jpg

Fotó: Karancz Orsolya

Karancz János teljesen átlényegül, amikor jojó kerül a kezébe, szinte életre kelti a színes kis szerkentyűt. Képtelenség nyomon követni mozdulatsorait, annyira virtuóz és villámgyors, ahogyan jojója cikázik a zsinóron. Jani, ahogy barátai hívják, még tíz éves korában ismerkedett meg ezzel a hobbival. „Ekkor nagyon népszerűvé vált ez a játék az általános iskolában, de egy-két év után lecsengett ez az őrület, és már csak én maradtam lelkes. A mostani új játékosok nagy részéhez képest jelentősen lassabban fejlődtem az elején, de ebben szerintem nagy szerepe volt annak, hogy akkoriban még sokkal kevesebb forrás állt rendelkezésünkre a trükkök tanulásához. Ma már tele van az internet oktatóvideókkal és különböző leírásokkal, illetve nemzetközi viszonylatban már sokkal több versenyt és találkozót is szerveznek, mint akkoriban” – meséli Jani, aki sok évi kitartó gyakorlás után 2011-ben bekerült az amerikai Duncan jojógyártó cég versenycsapatába.

Ezután sorban jöttek a sikerélmények: először a regionális díjakat vitte haza, majd 2012-ben már országos bajnokságot nyert. 2013-ban pedig jött a legkomolyabb mérföldkő, hiszen aranyérmes lett az Európa- és világbajnokságon egyaránt. Ez nem csak példátlan magyar sikert jelentett, hanem egész Európában Karancz János nyert először világbajnokságot a legnépszerűbb (1A) kategóriában. Nem beszélve arról, hogy rögtön az első szereplésével érte el mindezt. Azóta további országos bajnoki címeket söpört be, és folyamatosan megméretteti magát a nagyvilágban.

A produkció, amellyel Karancz János világbajnok lett

Mindeközben Jani egy budapesti egyetemen tanul tájépítésznek. Ha éppen nem készül semmilyen versenyre, akkor átlagosan napi egy-két órát gyakorol, de ez inkább kikapcsolja, mint megterheli őt. Nagyobb versenyek előtt pedig néhány hónapon keresztül átlagosan napi két-három órát foglalkozik az adott előadás megkoreografálásával és begyakorlásával. „Vannak alap trükkök és alap elemek, melyekből könnyű később építkezni és eljutni rajtuk keresztül a saját trükkökig is” – részletezi felkészülését a szerény mosolyú tehetség. – „Minden játékos próbálja megtalálni a saját stílusát és kitalálni a saját, csak rá jellemző trükkjeit, melyekkel meg van elégedve. Ez a része a legnehezebb és általában ezen múlik, hogy valaki ki tud-e tűnni a tömegből. Nekem nagyjából hat-hét év játék után kezdett el kialakulni a saját stílusom, amivel már meg voltam elégedve, és ezután tudtam jobb helyezéseket is elérni a versenyeken” – summázza Jani, hozzátéve, hogy segít, ha valakinek jó érzéke van a térlátáshoz és rendelkezik kreatív vénával, kellő kitartással, de ezek a készségek fejlődnek is e különleges tevékenység által.

Tekintve, hogy a jojózás olcsó és bárhol, bármikor végezhető, viszonylag érthetetlen, hogy miért nem népszerűbb sportág hazánkban. Jani szerint arról van szó, hogy gyorsan abbahagyják a gyerekek, mert „megunják vagy nincs motivációjuk. Az lehetne a megoldás, ha az emberek megismernék a magyar játékosokat, megtapasztalnák a versenyek hangulatát, a saját szemükkel is látnák a trükköket, illetve személyes segítséget és támogatást is kapnának tapasztalt játékosoktól. Ezeket például bemutatókkal és workshopokkal lehetne lehetővé tenni. Természetesen szoktam bemutatókat tartani rendezvényeken vagy iskolákban, melyek során bárkinek szívesen segítek, de az egyetem mellett sajnos nem tudok erre annyi időt és energiát fordítani, mint szeretnék.”

Mivel a jojózás széleskörű megismertetése egyfajta missziójává vált, egy évtizedes tapasztalatát felhasználva nemrég készült el régóta dédelgetett vállalkozása, a saját webáruháza. Ezen minőségi jojókat és egyéb különleges ügyességi játékokat lehet vásárolni a világ minden tájáról – márka, játékstílus és nehézségi szint szerint rendszerezve, számos profi kiegészítővel –, de a honlap ennél jóval többet tud. János ugyanis folyamatosan oktatóvideókat is tölt fel, amelyekben részletesen elmagyarázza és megmutatja a jojózás csínját-bínját. De ez még mindig nem minden: a világbajnok saját tervezésű, jópofa grafikákkal ellátott pólókat és övcsatokat is kínál a műfaj szerelmeseinek. Jani távlati tervei között szerepel az is, hogy olyan jojót is forgalmazzon, amit ő maga tervez és gyártat le.

Ezen játékok mindegyike jelentősen fejleszti a kreativitást, a térlátást és a koncentrációt” – érvel Karancz János a jojózás mellett. – „Továbbá ezek a játékosok megtapasztalhatják, hogy milyen érzés egy támogató közösséghez tartozni, együtt utazni, egymás sikereinek örülni. Remélem, hogy sok emberrel meg tudom szerettetni ezt a különleges extrém sportot Magyarországon és külföldön is.

 

Kovács-Tóth Noémi

A bejegyzés trackback címe:

https://noemia.blog.hu/api/trackback/id/tr511934993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása