Minden, ami reakcióra érdemes

Noémiában az élet

Noémiában az élet

Egy ilyen kedves lány miért hallgat hörgős metált?

2018. december 22. - Noémia

Időről-időre nekem szegezik a kérdést, úgyhogy elgondolkoztam rajta.

46452379_1972361442850830_7405814543739256832_n.jpg

Sokak tekintetében felvillan a system error felirat, amikor egy felületes megismerkedést követően kiderül, hogy én a legzúzósabb zenékre gerjedek. Hiszen aki ilyen ordítozós, agresszív zenét hallgat, az a nép közhelyszótárában egy százkilós, fültőig tetovált, mogorva gójmotoros, stabil hónalj- és sörszaggal. A kognitív disszonancia redukció elvét követve tehát vagy én vagyok az angyalbőrbe bújt sátán, vagy nekem már a Hooligans is nagybetűs metálzene. Hogyan is okozhatna örömet egy fiatal nőnek – aki ráadásul már tisztes családanya – az ördög összhangzattana?

Amióta csak zenei öntudatra ébredtem (ezt a korszakot az este kezdődő televíziós, sms-küldős klipműsortól datálom, amikor felfedeztem, hogy nem csak lágy, dallamos hangon lehet énekelni), a rock- és metálzene patkómágnesként vonz, ennek már bő másfél évtizede. Eleinte rá lehetett fogni, hogy lázadok, bár az én felháborítóan jófej szüleim mindig érdeklődtek, hogy mégis mi ellen. Eleinte anyukám megijedt egy kicsit: elkobozta az első másolt kazettáimat, miután tudatosult benne, hogy nem a rádióadás keresi a jelet, hanem ez a zörej már a zene. Csak akkor nyugodott meg, amikor egyszer eljött értem egy gótbuliba. Gyanakvóan körbenézett, majd otthon bevallotta: ilyen jámbor embereket rég látott, nem fél többé elengedni velük szórakozni. Sosem felejtem el a rockerboltban dolgozó eladó elnézően lesajnáló arckifejezését sem, akihez elszántam betrappoltam Linkin Park bögrét venni – kinéztem vagy tízévesnek –, na ki itt a kemény kiscsaj, kéremszépen?!

Az évek alatt változott ugyan a zenei palettám (heavy-black-goth-industrial-rock’n’roll vonalon váltam mindenevővé), de az érzéseim nem. Mára rájöttem, hogy metálkoncetre járni olyan, mint horrorfilmet nézni: az ember biztonságos körülmények között éli meg az adrenalint. Olyan számomra, mint egy teáskanna sípolva távozó gőze, egy szelep, amin keresztül távozik a frusztráció, a felgyülemlett stressz. Egy ilyen zenei élmény végére teljesen kisimultnak és felszabadultnak érzem magamat, mint akiből távozott minden lelki salakanyag. További adalék ilyenkor a jelenlévő közösség, amelyre választott családomként tekintek.

Egy-egy dal kifejezetten feltölt, hatványozott energiát és érzelmi túltelítettséget ad, sőt, előfordul, hogy meg is ríkat (nyilván nem a kecskebéldarálós zúzda, hanem a gótikus vagy lírikus vonal). Elhiszem, hogy van, akiből negatív érzéseket és feszültséget vált ki a kemény zene, de rám pont fordítva hat. Engem meg néhány óra tömény ABBA-hallgatással tudnának kínvallatni.

Nem véletlen, hogy a metál sosem volt rádióbarát. Nem is célja, hogy az legyen, azzal csak kiherélnék az esszenciáját. Az sem meglepő, hogy az emberek kis százaléka tudja és akarja ezt a típusú műfajt befogadni, hiszen sok esetben bonyolultabb ritmussal, hangszeres játékkal és szövegvilággal operálnak, mint a slágerek. Nyilván ugyanúgy, mint más zenék esetében, itt is vannak professzionális és színvonaltalan előadók egyaránt, és ízlésről vitatkozni még mindig olyan felesleges, mint térdzoknit húzni egy kígyóra. Kívánom, hogy mindenki találja meg magának azt a tevékenységet, amiben annyira feloldódhat, mint én a cikázó gitárszólókban.

 Kovács-Tóth Noémi

A bejegyzés trackback címe:

https://noemia.blog.hu/api/trackback/id/tr1414507118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.12.24. 12:42:36

A Metallica korábbi válságáról és újjászületéséről - amit egy profi terapeuta is segített - készült egy elég jó film, amely végigkíséri a folyamatot. A filmben Hetfield egyértelműen úgy fogalmazott, hogy a zenéjük a negatív érzelmek pozitív szintű megélésének kerete.

www.youtube.com/watch?v=LFX6IA_4hH8

ételizésítő 2018.12.24. 13:33:39

Vicces ez a cikk, kb.ilyen felvágós gyerekduma, hogy jujj, én milyen kemény zenéket hallgatok, aztán kiderül, hogy semmilyet. Akiért gótbuliba kellett menni? Ne röhögtess már, a gótok darkot hallgatnak, az meg minden, de nem kemény.
A Linkin Park ezen a vonalon szintén a vicc kategória, mitől annyira elborzasztóan kemény? Szerintem tizenévesek milliói hallgatják, köztük lányok is tömegével.

Ja, van olyan ismerősöm, akinek a lánya 5 évesen már AC/DC-t hallgatott. Mármint az volt a kedvence, azt kérte az apjától. Szóval egyáltalán nem olyan ritka és nem akkora menőség ez, mint gondolod.

(Nekem is volt olyan csajom, aki azzal akart felvágni, hogy ő jár rockkoncertekre. Mégis milyenekre? Bikini, Lord, B52 (a magyar). Na, ezeknél röhögtem fel hangosan.)

Ami az összhangzattant illeti, tök ugyanazokat a harmóniákat használja a legdurvább hörgős metál is, mint az Abba, csak torzítókkal. Tritónust, amit az egyház az ördög hangközének nevezett, ők sem használnak, egyszerűen azon oknál fogva, hogy nagyon szarul hangzik, "kilóg" a harmóniából.

A metál ráadásul alapvetően egyáltalán nem hörgős stb., sőt, talán az áll legközelebb a klasszikus zenéhez a rockzenék közül, és az igényli a legnagyobb zenei képzettséget.

Ami meg az Abbát illeti, hallgasd meg a Therion előadásában:
www.youtube.com/watch?v=wNNdarr_RpA

Vagy az At Vance-éban:
www.youtube.com/watch?v=IN4GTWBoFSI

De még Ricky Martint is lehet élvezhetőre formálni:
www.youtube.com/watch?v=aBQAj5CBMGo

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.24. 13:47:45

@ételizésítő: Ha egyszer végre meg tudnál valaikt dugni, vagy csak sikerülne egy jó pornóra kiverned anélkül, hogy anyád rádnyitna, megváltozna az életed.

Nerevaryne 2018.12.24. 15:04:28

Cím alapján azt hittem minimum Black Metal lesz a téma. Ott azért komolyabb "értéktorzulásról" van szó, mint egy Linkin Parknál, ami kb. popzene torzított gitárral. Amikor rákaptam a Cannibal Corpse-ra nálunk is volt para, nézz meg egy albumborítót ha nem tudod kik ők. Bár az Death Metal, ami zeneileg szerintem milliószor értelmesebb mint a Black, nem vagyok oda se a visításért se a feleslegesen agyonkomplikált disszonáns szólókért. A dalszövegek persze undorítóak a Cannibal Corpse-nál, még a náluk sokkal szolidabb, zeneileg kiforrottabb Nile is képes durva képeket lefesteni de attól még nem kezd neki az ember hullákat kiásni hogy ilyen dalokat hallgat, ahogy a Britney Spears szám hallgatásától se lesz az ember lánya ótvaros ribanc.

Hegge Balázs 2018.12.24. 15:16:34

Nincs baj a Metállal. 14 évesen kaptam rá. Azóta is bennem a "betegség" Most éppen Rotting Christ-et hallgatok. Mégiscsak Karácsony van. Amúgy leszarom a sátánizmust meg a barom szövegeket, engem a zene érdekel, a technika. Hogy viszik át a misztikus dolgokat hangszerekre. A metálon belül kedv és hangulattól függően az Iron Maidentől a Dimmu Borgirig szinte minden jöhet. De inkább az európai vonalat kedvelem mint az amerikait. Északiak, Lengyelek,angolok stb.

MartinBro 2018.12.24. 16:50:51

ételizésítő
Fúúú az a Toy Dolls szám nagyon adja!!!

AnnieC 2018.12.24. 19:12:40

Én eléggé mindenevő vagyok zenei téren, nagyon hangulatfüggő, hogy épp mit hallgatok, viszont a keményebb zene megfelelő hangerőn való hallgatása nyugtató hatással van rám is. Olyan, mintha helyettem is kitombolnák magukat az előadók. Néha jólesik akár egy kis Cannibal Corpse is.

cardiobascuralis 2018.12.24. 19:27:33

@Viszlát és kösz a halakat:
Anyádat dugom rendszeresen.Bár te zabigyerek vagy., mert apád bárki lehet, aki szembejön veled az utcán.

AnnieC 2018.12.24. 19:29:28

Rebecca Black - Friday című száma tökéletes példa arra, hogy a metál mindennek jót tesz.
Az eredetit egyszer nem bírtam végighallgatni, de a különböző metálosított verziókat bármikor meghallgatom.

Eredeti Friday:
youtu.be/kfVsfOSbJY0

Metal Friday:
youtu.be/9mHDAYutrC0

Death Metal Friday:
youtu.be/pi00ykRg_5c

cardiobascuralis 2018.12.24. 19:31:01

Egyébként meg nem tudom, mi abban a nagy szám, hogy csajok metált hallgatnak.
Punkkoncerten is van egy csomó jó csaj, pedig az durvább zene.

cardiobascuralis 2018.12.24. 19:32:38

@AnnieC:
Próbáld ki ugyanezt Soltész Rezső Szóljon hangosan az ének-ével.
Hamar kiderül, hogy van olyan szar szám, ami minden műfajba feldolgozva szar marad.

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.24. 19:35:44

@cardiobascuralis: Nekem mondjuk nem az esetem, de ha neked bejön a gerontofilia hát válljék egészségedre.

És kösz, hogy párosítottad a nickjeidet.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.12.24. 19:54:37

A mai napig koncertekre, fesztiválokra járó rocker szülőként nyugodtan mondhatom, hogy előbb elengedem a gyerekeim egy rockfesztiválra, mint a Soundra, mert az előbbin nagyobb biztonságban érzem majd őket.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.12.24. 19:56:53

@cardiobascuralis: Hogy te mennyire tévedésben vagy! Az is sokkal jobb lesz rockra hangolva: youtu.be/0Z4v1N467CQ

]{udarauszkasz 2018.12.24. 20:20:25

3(!) evesen Omega.
10-12 evesen Ossian, Pokolgep, stb.
Manapsag, 40 folott szinfonikus, lirai, dramai, gotikus, es filmzenek, scifi-es fantasy temavilaggal.
Jo is az, nincs vele semmi problema.

cardiobascuralis 2018.12.25. 00:49:17

@Viszlát és kösz a halakat:
Csak a hülye nem tudta eddig.
Egyébként meg ne hazudozz, mondta, hogy a kisebb testvéreidnek az apja is te vagy, a nagyanyádat meg a ravatalon is dugtad. Mind a 200-at, aki apai ágról gyanús volt, meg az anyait is.

cardiobascuralis 2018.12.25. 00:52:12

@Fedor:
Ismertem, és többek közt erre is gondoltam.
Szar az úgy is, bár ez (műanyag) punk (lásd még Green Day és társai), nem rock, és már van vagy 20 éves, valamelyik Pepsi Szigetre hozták össze reklámnak nem kis pénzügyi háttérrel.

cardiobascuralis 2018.12.25. 01:02:33

@]{udarauszkasz:
Aki ma igazán kemény, az punknak öltözve megy magyarnóta-estre, és még élvezi is.
Én mondjuk még csak a rockerszerelésig jutottam el a műfajban, szóval még van pár lépcső előttem.
De azért a Mátyás pincében már így is megnéznek, pláne mikor VBK-t rendelsz hozzá, Saint-Emilion Grand Cru-ből, és úgy húzatod a cigánnyal, hogy "A nézését meg a járását".
(És elhúzzák. Bár amikor a múltkor az asztalhoz jöttek és megkérdezték, hogy mit húzhatnának el, és mondtam, hogy falu végén van egy kocsi tárgya, azt kéne a konyhakertbe, ha azt elhúznák, megköszönném, akkor eleinte kicsit értetlenkedtek. De aztán azt mondták, ha eldúdolom, elhúzzák.)

]{udarauszkasz 2018.12.25. 07:31:01

@cardiobascuralis: nalam is neznek sokszor,amikor vendegek ulnek a kocsiban,aztan Jean Michel Jarre,vagy eppen Hans Zimmer,vagy Vangelis Mythodea megy a derekig ero haju emberke autojaban:D naja. Nem illik a sztereotipiakba.

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.25. 08:13:03

@cardiobascuralis: kevered a kemélyt az izléstelen divatmajommal.

Látom ez a geronto és nekrofilia nagyon ott van nálad beégve a tudatodban. Egészségedre.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.12.25. 09:21:39

@cardiobascuralis: Ismerem a hátterét, vagyok olyan öreg, hogy még kint is voltam azon a Szigeten, aminek ez volt a reklámja. A többi meg ízlés dolga.

cardiobascuralis 2018.12.25. 22:18:49

@Viszlát és kösz a halakat:
Akarsz leszopni? Nem vagyok buzi, de most egyszer a kedvedért kivételt teszek.
Ne mondják már, hogy karácsonykor nem segítek a rászorulókon. De csakis ezért.

cardiobascuralis 2018.12.25. 22:23:44

@Fedor:
Én is, ahogy eddig mindegyiken.
De attól a szar még szar.

@]{udarauszkasz:
Nem lehetsz rossz arc. :-)
És az a vicc, hogy én ezeket tényleg megtettem. :-)
(Perverz vagyok, tényleg szeretem a magyar nótát, kedvencem a hegedűhang. Meg emiatt a Fender Startocaster hangja közepes hangfekvésekben. Aki érti, érti.)

kiskutyauto 2018.12.26. 01:24:48

A sorolt bandák nem túl kemények, sőt a Hooligans kimondottan lágy dallamos kommersz divat rock csapat.... A Linkin Park bár egyedibb és művészibb, de a keménységhez annak sincs sok köze... normál alternatív- vagy ha tetszik seatle-i rock....
Az igazi kemény metal zene ott kezdődik szerintem, hogy Rammstein, Iron Maiden vagy a régebbiek közül Deep Purple illetve a trash death és black metal bandák pl Megadeath vagy Slayer, de nagy részük tényleg szemét sajnos... általában ugyanazt másolják ismételgetik, kreativitás és fantázia nélkül.
Szerintem Noémi nem hörgős metált hallgat, hanem egy meglehetősen széles rock palettát, hiszen a rock and roll-t is megemlíti; az pedig, bár a metál bandák is azt mondják hogy rock and roll-t csinálnak. Ugyebár a Pokolgép meg is énekelte egy kemény metal dalban, hogy mindhalálig rock and roll, azonban az igazi rock and roll tudjuk mi, bár minden rock zene őse valóban (ahogy azt szépen illusztrálják a Vissza a Jövőbe filmben), de nem metal, pláne nem hörgős, de nem is kemény, sőt inkább lágy, dallamos, romantikus bár pörgős tánczene... a régi diszkókban a XX század közepén csak az ment....
A rockzenének nagyon sok válfaja van, imént említettől, a hőrgős zúzós porszívó hangra emlékeztető black death speed vonulatig. Lehet szeretni a legkeményebbnek tűnőket is némelyiket, mert a sok igénytelen egyforma hulladék közt azért vannak gyöngyszemek, amikben szépen el van helyezve a művésziség, a dallam, a harmónia ill profi szaktudás, mégha elsőre nem is érzékeli a kívülálló. Pl a Rammstein, Motorhead vagy akár a Helloween és a King Diamond, melyek igényesebbek, viszont van jó néhány igazi, vérbeli művészi metal, pl Dream Theater vagy a Malmsteen és MacAlpine ugyebár... nyilván a teljesség igénye nélkül sorolgatok itt néhányat említettek közül... Ezek fénykora ugyebár a 60-as években indult és a 90-es években letűntek... bár vannak újak, de valójában szinte mind a régieket másolja sajnos...

cardiobascuralis 2018.12.26. 02:59:58

@kiskutyauto:
A Deep Purple mint kemény zene?
Ne bassz...
A Sabbath kis szódával még csak-csak, de a Purple? A metálhoz semmi köze, dallamos hard rock.
A trash meg valójában thrash.
Nem szemét, hanem csépelés. Tippelj, vajon miért.
De sem a Megadeth (így írják), sem a Slayer nem az. Sima HM.

"a régi diszkókban a XX század közepén"
A XX. szd. közepén nem voltak diszkók, de még csak rockzene sem, valamikor 1955-től számítjuk a születését, ki Elvishez, ki Bill Haleyhez kötve.
De attól tartok, te nem nagyon van tisztában a black és a death metal mibenlétével (sem).
(És a white metal még szóba sem került.)
King Diamond? Ne röhögtess, baszd meg...
A Dream Theater, Malmstein meg MacAlpine meg megint semennyire sem metál.
Ahogy a Motörhead (ezt meg így írják) sem.

Untermensch4 2019.01.09. 13:29:26

"Engem meg néhány óra tömény ABBA-hallgatással tudnának kínvallatni."

www.youtube.com/watch?v=Ahbr2VoolgI

Untermensch4 2019.01.09. 13:34:02

@cardiobascuralis: "De azért a Mátyás pincében már így is megnéznek, pláne mikor VBK-t rendelsz hozzá, Saint-Emilion Grand Cru-ből, és úgy húzatod a cigánnyal, hogy "A nézését meg a járását". "

Egy fokkal nagyobb kockázat rock-kocsmában a zenegépbe egymás után betárazni ezt a kettőt:

www.youtube.com/watch?v=IN4GTWBoFSI
www.youtube.com/watch?v=KD_1Z8iUDho
:)

Untermensch4 2019.01.09. 13:43:57

@ételizésítő: AC/DC nekem is tetszik, a gyerek úgy tűnik inkább rock'n'roll felé hajlik. Bár 7 évesen még nincs ez teljesen kikristályosodva...

www.youtube.com/watch?v=e4Ao-iNPPUc

Untermensch4 2019.01.09. 13:55:41

@kiskutyauto: Iron Maiden... :)

www.youtube.com/watch?v=eVH1Y15omgE

Sztem a "klasszikus" zenék kottára vésése idején annyi volt a probléma hogy akkor még nem voltak olyan hangszerek mint manapság :)

www.youtube.com/watch?v=iQdnt2bpQ3o

Szekrényszagú néni 2022.08.05. 20:27:11

Kultúrember kizárólag Ramonest, Karlheinz Stockhausent és Whitehouse-t hallgat, ez igazán közismert. Mindenki más buzi.
süti beállítások módosítása