Minden, ami reakcióra érdemes

Noémiában az élet

Noémiában az élet

A rossz helyesírás közügy

Szeretem azokat a fröcsögve hazaárulózó szittyamagyarokat, akik az irodai székük alatt is lóhúst puhítanak, de egy ép mondatot nem tudnak leírni szeretett nyelvükön.

2016. szeptember 12. - Noémia

flickr_in_scrabble_letters.jpg

Az internetes kommentálás jobban aktivizálja a népet, mintha focizó melegek futnának a belvárosban chemtrailes csíkok mentén, ugyanakkor sokkoló, hogy a hazafiak zöme azt sem tudja, mi fán terem az ábécé. Vajon nem pont azzal kezdődik hazánk szeretete, hogy (helyesen) műveljük ékes anyanyelvünket? Egy-egy félregépelést még be lehet tudni annak, hogy elragadta az indulat, és különben is, pont ráugrott a macska a billentyűzetre, de amikor a j-ly kicserélődik, vagy egy épkézláb ragozás és központozás sincsen a mondatban, akkor nem túl hiteles a hozzászóló.

De mitől is tudnának írni ezek az emberek, amikor mindenhonnan gyalázatos helyesírás és fogalmazás ömlik ránk? Kezdjük ott, hogy maguk a cikkek is, amelyek kapcsán kifejti a nagyérdemű a véleményét, tele vannak elírásokkal, magyartalanságokkal. Továbbá a prospektusok, plakátok, kirakatok és bugyuta slágerek is gyakran illúzióromboló igénytelenséggel legitimizálják a helytelent. Metrózás közben pötyögünk chates válaszokat, érzelmeinket emotikonokra butítva, kapkodva írunk sms-t, mindent rövidítve, nehogy dupla üzenetdíjat számlázzanak. A könyvpiacon is főleg olyan szókincsmentes szennyolvasmányok kapnak reklámot, mint a Szürke ötven árnyalata vagy valamelyik hullócsillagunk önéletrajznak álcázott szexbeszámolója, holott a minőségi olvasmányok segítenének ezen a problémán.

Az éttermi étlapokon is úgy hemzsegnek a helyesírási hibák, mint rosszabb konyhákban a csótányok. Ez esetben ráadásul nem lehet arra fogni, hogy a nagy sietségben elgépelték, hiszen arra volt pénz meg idő, hogy sok példányban kinyomtassák, lelaminálják és beköttessék, csak arra nem, hogy valaki átnézze a menüt, aki tud magyarul. Vagy bármilyen nyelven, ugyanis az sem kevésbé bosszantó, amikor egy étterem tulajdonosa azt hiszi, hogy attól máris olasszá avanzsálnak a harmadrangú ételeik, hogy külföldieskedő szótöredékeket helyez el a szórólapján. Kedvenc szórólapos bakijaim között található a Quattro cheese és a gombát még véletlenül sem tartalmazó Fungi pizza, igen, ’h’ nélkül. Értem én, hogy a vendéglátásban masszívan él az az elképzelés, hogy amennyiben tagliatelle van írva szélesmetélt helyett, a nyáltermelődés és a borravaló is megugrik majd, de akkor tessék kiguglizni az idegen szavakat. Továbbá ezer év is kevés arra, hogy a kifőzdék étlapjáról leradírozzák végre az olyan gasztronómiai torzszülötteket, mint a Gordon blue (könyörgöm, nem egy kékhajú rocksztárról beszélünk, a cordon bleu franciául kék szalagot jelent, és eredetileg egy kitüntetés volt).

Nem tudom, melyik a kétségbeejtőbb: az, hogy látják a hibát, csak senkit nem érdekel, vagy azon emberek körében, akiknek a keze alatt átmegy az adott szöveg, senkinek nem tűnik fel, hogy valami nem stimmel. Ha már a jobb sorsra érdemes magyarok sokszor arra pazarolják tehetségüket, hogy bosszankodnak, akkor legalább tegyék kifogástalanul és választékosan, annyival is többet tettek nehéz, de gyönyörű nyelvünk életben tartásáért. A csapnivaló helyesírással kommentáló klaviatúrahuszárok azonban egy mondat alapján felismerhetőek és kiszűrhetőek, hadd méltatlankodjanak virtuálisan egymagukban csupa nagybetűvel, négy felkiáltójellel.

Kovács-Tóth Noémi

A bejegyzés trackback címe:

https://noemia.blog.hu/api/trackback/id/tr1511700247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Ferenc Dusinszki 2016.09.13. 00:19:16

Ezek a jobb SORSA érdemes magyarok... Én egy mások helyesírását fikázó cikk publikálása előtt visszaolvasnám az anyagot. De lehet, hogy csak a macska ugrott rá a billentyűzetre. :D

atlétikus éticsiga 2016.09.13. 03:36:19

Jól értem, hogy nyelvtannáciskodó álcával rejtett frusztrációd turbólibsi fröcsögésben teljesedett ki ezen poszt által? Kurvára szánalmas a felütés, amivel kezdesz, már ne is haragudj, az meg főleg, hogy az index bármit is címlapra pakol egy kb. 5 bejegyzésből álló blogtól, csak mert van benne egy korrekt adag magyargyűlölő böfögés. Gratulálok, büszke lehetsz magadra! A gond ott kezdődik, hogy sajnos te sem vagy kevésbé kétségbeejtőbb azoknál, akiket cseszegetsz. Remélem elég választékos voltam.

ebella 2016.09.13. 06:21:15

Aki hivatásszerűen ír, az figyeljen oda (neked sem ártana), aki meg csak hozzászól, annak engedd meg, hogy úgy írjon, ahogy neki tetszik!

Megjegyzem a baloldaliak és un. liberálisok (valójában kisebbség és deviancia védők, nem klasszikus liberálisok) közt is találni szép számmal olyanokat, akik nem figyelnek a helyesírásra. Joguk. Ha egy ilyen zavar ne olvasd el! Ha meg a tartalom a lényeg, akkor nyelj egyet és olvass!

Lucifer Morningstar 2016.09.13. 06:25:39

"A csapnivaló helyesírással kommentáló klaviatúrahuszárok azonban egy mondat alapján felismerhetőek és kiszűrhetőek, hadd méltatlankodjanak virtuálisan egymagukban csupa nagybetűvel, négy felkiáltójellel."

Amikor a fajtád kitilt, mert nem bírja az igazat amit leírtam, nem méltatlankodni szoktam, hanem nevetni.
Amúgy a probléma nem az, hogy a kommentelők hibásan írnak, a probléma az, hogy a blogot írók elhiszik magukról, hogy ők a magyar nyelv művelőinek legmagasabb szintjéhez tartoznak, miközben nem veszik észre, hogy a sok önjelölt Pulitzeres selejtet a hasonlóan defektes szerkesztők pont a tudatlanságuk miatt teszik ki a címlapra, mert tisztában vannak azzal, hogy a hülyék blogjai hozzák a legtöbb kattintást.

Lucifer Morningstar 2016.09.13. 06:28:36

Amúgy meg ne foglalkozz a helyesírással, alap, hogy a turbó mélymagyar bőgatyában bármit, bármilyen helyesírással írhat. Mondjuk a köreikben nem divat a helyesírás, sokuk eleve nem jutott el abba az osztályba ahol már tanítják.

Bicepsz Elek77 2016.09.13. 06:35:10

@atlétikus éticsiga:
Ott a pont!!!
Egyebkent ez az igenytelenseg a "szeretett Nyugatrol",legfokeppen az angolszasz vilagbol jon, ahol a funkcionalis analfabetizmus nepbetegseg!!! Van olyan fontmilliomos, aki irni -olvasni nem tudott es a csicskasai(titkarnok stb.)mindent megcsinaltak neki!!!
A "mai vilagban" a penz beszel, a tobbi csak "ugathat"!!

2016.09.13. 07:11:37

@ebella: "Aki hivatásszerűen ír, az figyeljen oda (neked sem ártana), aki meg csak hozzászól, annak engedd meg, hogy úgy írjon, ahogy neki tetszik!"

Nagyjából igazat adok, de azért vannak sokszor olyan szintű hozzászólások (mármint helyesírás szempontból), hogy az ember lázálmaiban sem kívánná elolvasni őket.

Tudod, amikor a hibáktól annyira hemzseg a szöveg, hogy a mondanivalót is nehéz értelmezni.

2016.09.13. 07:17:58

@Bicepsz Elek77: Ahonnan az ékezetek hiánya is származik? :-)
Na jó, gondolom telefonról írsz, ott meg szívás ékezetezni. Bár jómagam igyekszem akkor is használni őket, de tényleg szívás.

morph on deer 2016.09.13. 07:18:55

Ki csodálkozhat, amikor öles plakàtokon is ilyen suttyó módon megfogalmazott idétlenségeket lehet olvasni, mint:
"Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!"

Kinek?
Mit?

Mert ugye magyarul az sem tud, aki ezt a marhaságot írta, meg azok sem, akik mindezt jóváhagyták terjesztésre!
A másik változat szerin nem mertek szólni, inkább majd a nyeltankönyveket igazítják hozzá... Visszamenőleges hatályjal, gondolom :)

gmihaly621 2016.09.13. 07:26:45

Előbb a drágalátos pedagógusoknak kellene az irodalom-nyelv-kommunikáció-tantárgycsoport, vagy mi a lótúró módszertanát feljavítani, élvezetesen taníthatóvá tenni. Mert jelenleg nem ez a fő jellemzője. Az egyetemen és a főisin is egy ilyen felturbózott, lelkesítő valamit kellene átadni a tanárszakosoknak, hogy azt adják tovább a tanulóknak. Az általános isiben sok minden eldől, akkor kell ezért a lehető legtöbbet megtenni. A későbbiekben, a család - munka -pihenés/szabadidő szentháromságának a szorításában, vagy a puszta létfenntartás harcai közepette erre már nem lesz idő. Egyébként hogy is mondta Verseghy Ferenc az igaz bölcsről szóló epigrammája második disztichonjában? : "Kérkedik éretlen kincsével az iskolagyermek,/Míg a teljes eszű bölcs megalázza magát." Te a jelek szerint egy ifjú titán vagy (Ti tán tudjátok használni valamire...). Amúgy pedig - emiatt is - tényleg tényleg egy türelmetlen nyelvtan-náci marha vagy. Jé, nincs piros hullámos szó ebben a szösszenetben !

na__most__akkor 2016.09.13. 07:27:26

@Bicepsz Elek77:
Na most akkor te ironizálsz, vagy mi?
Vagy TÉNYLEG ilyen hülye vagy? (szerintem...)

Az ékezetnélküliséged honnan a büdös p!($áb0Ł jön?

1. - Angol billentyűzet? A lusta disznók menedéke.
BÁRMELYIK billentyűzetről BÁRMILYEN nemzeti karaktert lehet írni.
Egy gombnyomás. Nem tudod melyik az az egy? Te vagy a hunyó, köcsög...

2. Céges beállítás? A lusta disznók másik menedéke.
Két cégnél dolgoztam.
Az egyik a Siemens volt. Minden gépen angol-német-magyar karakterkészlet. Az üzleti partnerek, akik SZÁMÍTANAK. Tudod, köcsög?
A másik egy kis cég. Ugyanaz a beállítás.
Megjegyzem, különböző gépek, különböző billentyűzetek.

Magyar nyelv? Egyéb nyugati? Valamiben egyformák, vagy hasonlóak.
Bizonyos írásjelek előtt és/vagy után, szóközt írunk.
Legalábbis én. Legalábbis a magyarok többsége.
Például:
- vessző után szóközt írunk: %%"szeretett Nyugatrol",legfokeppen%%
- pont után szóközt írunk: %%stb.)mindent%%
- nyitó zárójel előtt szóközt írunk: %%csicskasai(titkarnok%%
- záró zárójel után szóközt írunk: %%stb.)mindent%%

funkcionalis analfabetizmus...
Egy kis ékezethiánnyal, de "Bicepsz Elek77" tökéletes leírása!

gmihaly621 2016.09.13. 07:31:48

Ja, és a "nyereg alatt lóhús" - szövegeddel tényleg elmehetsz a....

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.13. 07:35:31

@ebella: na ez nem igaz. Amíg csak fórumozgat, semmi gond. De... ha valaki veszi a bátorságot, hogy magyarabbnak képzeli magát minden más magyarnál és habzó pofával antimagyarozza, hazaárulózza a másikat, akkor lesz szíves megtanulni előbb magyarul!
Ez így több mint szánalmas. És nem gépelési hibákról beszélünk, hanem az említett söpredék kultúrájának teljes hiányáról.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.13. 07:37:55

@gmihaly621: szerintem akkor folytasd a fröcsögésed, ha elvégezted a nyolc osztályt!

2016.09.13. 07:44:43

@morph on deer: "hatályjal"

Ezt remélem poénnak szántad.

ebella 2016.09.13. 07:46:21

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Kétségtelen. Erre mondtam, hogy nem kell elolvasni!

Számomra a tartalom az első. Mindig. Ha nem tudom elolvasni (ha értelmezési nehézséget jelent a helyesírás mert annyira csapnivaló), akkor meg semmi nem fontos abból a hozzászólásból.

ebella 2016.09.13. 07:55:38

@Hóhér az utolsó barátod: Mindenki hisz valamiban. Az egyik abban, hogy ő a magyarabb, A másik abban, liberálisabb (akármit is jelentsen az) ami szerinte természetesen magasabbrendű, a harmadik abban, ő igazán az emberek érdekében tesz mindent, mert baloldali, bármit is értsen alatta

Mindenki azt hisz amit akar! Ki nem szarja le? Én tudom ki vagyok mi vagyok, oszt mit foglalkozom azzal, más mit gondol akár rólam, akár magáról? (Főleg akit még felületesen sem ismerek.) Én lelkileg egészséges vagyok.

öreg38 2016.09.13. 08:59:26

Általában mindenki, de közszereplők írók, beszélők/nyilatkozók (újságírók, szerzők, politikusok, tanárok stb.) különösen ügyeljenek a helyes szövegre! Feltehetően azért írnak vagy beszélnek, mert szeretnének valamit közölni/kérdezni; ehhez viszont előnyös a magyar nyelv közérthető. szabatos használata. Beleértve a felesleges idegen szavak mellőzését és a helyes magyar szórend használatát. Sajnos cikk szerzője a felesleges idegen szavak mellőzésében nem mutat jó példát (kommentálás, aktivál, prospektus, plakát, reklám, lelaminál, avanzsál, stimmel, klaviatúra, virtuálisan) pedig bizonyára ismeri a helyettesítő magyar szavakat.

Bright side of life 2016.09.13. 09:09:03

Egyetértek az írásoddal, de kár volt a hazafi/nem hazafi vonalat belekeverned. Ennél - sajnos - általánosabb a jelenség és ezzel magad adtál egy - szerintem hibás - értelmezési lehetőséget az írásodnak, amelynél a kommentelők nagy része le is ragadt.

morph on deer 2016.09.13. 09:11:50

@Ylim:
Eredetileg "hatálljal" volt, csak "hejesbítetem!"
Dolgozom az "álamfői dísz-szertációmon" és hatásosan, úgy látszik :)

Terézágyú 2016.09.13. 09:15:47

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:
"Na jó, gondolom telefonról írsz, ott meg szívás ékezetezni. Bár jómagam igyekszem akkor is használni őket, de tényleg szívás."

Miért nincs normális ékezetes klaviatúra? Miért nem harcolja ki a rengeteg öntudatos magyar okostelefon-használó, hogy LEGYEN a magyar nyelvnek/helyesírásnak megfelelő lehetőség arra, hogy magyar szövegeket gépelhessenek ezeken a kütyükön is???

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.13. 09:16:25

@ebella: ennek mi köze a témához, miszerint egy mélymagyar köcsög majd akkor kezdjen magyarkodni, ha legalább az anyanyelvét képes helyesen használni. Bár elnézve az új hejesirási szabályzatot, egyenlőre hijába várunk erre. :D

Terézágyú 2016.09.13. 09:16:44

@öreg38:
"a felesleges idegen szavak mellőzésében nem mutat jó példát (kommentálás, aktivál, prospektus, plakát, reklám, lelaminál, avanzsál, stimmel, klaviatúra, virtuálisan)"

Ezek nem idegen szavak, hanem idegen eredetű magyar szavak.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.13. 09:18:01

@Terézágyú: van. Hackers keyboard a neve és bár nem ez az elsődleges célja, teljes értékű, magyar billentyűzetet is tud. Androidon biztosan létezik.

ebella 2016.09.13. 09:21:13

@Hóhér az utolsó barátod: Ki hozta fel a témát? Én nem. Ha nincs köze hozzá (hogy a nemzetiek , vagy a un. liberálisok, illetve baloldaliak írnak helyesebben) minek erőlteted te is?

Terézágyú 2016.09.13. 09:21:32

@Hóhér az utolsó barátod:
"Bár elnézve az új hejesirási szabályzatot, egyenlőre hijába várunk erre. "

Mindenki ezen hörög, holott a helyesírásunk alapelvei évtizedek óta nem változtak...

Bár ott tartanánk, hogy a netezőknek kizárólag azokkal a szavakkal legyen gondjuk, amelyeknek a helyesírása megváltozott az új kiadásban...

Terézágyú 2016.09.13. 09:22:30

@Hóhér az utolsó barátod:
Sejtettem. Akkor tessenek ezt használni.

morph on deer 2016.09.13. 09:22:36

@Bright side of life:
A "hazafi/nem hazafi vonal" azért van/lehet jelen, mert az szerintem is a minimum, hogy aki a "nemzeti kulturánkra" hivatkozik, attól jogosan elvárható, hogy ezt magyarul tegye!
Ehhez persze nem ártana ismerni a nyelvet is... Viszont kiválóan meg lehet különböztetni a "műmagyart" a valóditól!
Ebben az összefüggésben van jelentősége - véleményem szerint.

ebella 2016.09.13. 09:22:43

@Terézágyú: Megnézném hányan használják a "lelaminál" szót! Már magyarok.

szil_ 2016.09.13. 09:24:19

Ismerek olyan helyesen írni nem tudó embert, aki 3 tájegység táncait és népdalait ismeri/tanítja, adatközlői szintre bontva.

Kedves poszter, őt melyik skatulyádba pakolnád be?

Terézágyú 2016.09.13. 09:25:35

"Ha nincs köze hozzá (hogy a nemzetiek , vagy a un. liberálisok, illetve baloldaliak írnak helyesebben) minek erőlteted te is?"

Nem arról van szó, hogy ki ír helyesebben, hanem arról, hogy ha valakinek minden második szava az, hogy "magyar", akkor talán nem ártana odafigyelnie arra az egy dologra, ami tényleg teljesen magyar, ami tényleg miránk jellemző: a nyelvre...
Nem a politikánk, nem boltban kapható tej, nem a tarsolylemezünk stb. stb. miatt vagyunk magyarok, hanem a nyelvünk miatt.

ebella 2016.09.13. 09:26:38

@Terézágyú: ott soha nem fogsz tartani. Van akinek a helyesen írás a fontos, van akinek meg az, hogy ismerje az összes létező páfrányfajtát. Bárkit a tudatlanságért joggal le lehet nézni, ha "nagyon fontos".

Csak ezt érvnek használni, nem a témába vágó vita során.....

Terézágyú 2016.09.13. 09:28:19

@ebella:
"Megnézném hányan használják a "lelaminál" szót! Már magyarok."

Örülök, hogy a blogger által használt tíz idegen eredetű szóból csak kiválasztottad azt, ami valóban a legkevésbé szerencsés, és a többire nem figyelsz... :)

Ettől függetlenül egy egy magyar igekötővel, és magyar igeraggal ellátott szó.

ebella 2016.09.13. 09:29:07

@Terézágyú: De miért arról van szó? Hogy ki a nemzeti érzelmű, azt bizony nem az dönt el mennyire tud helyesen írni: Egy analfabéta is feláldozhatja magát a hazáért a többi magyar megmaradásáért, és egy nyelvprofesszor is lehet hazaáruló akkor is, ha közben nemzeti érzelműnek vallja magát.

ebella 2016.09.13. 09:30:56

@Terézágyú: Örülök, hogy elismered.

Viszont ha már a maygyarul helyesen írást emlegetjük, akkor talán valóban lényeges lenne a magyarul írás is. Az témába vág.

vackor1 2016.09.13. 09:32:18

@morph on deer: Azonnali hatállyal jelzem , hogy bár a plakát valóban egy nagy marhaság az észszerűség ( lánykori nevén "ésszerűség" ) oldaláról, de a szövegben az volt, hogy " Üzenjünk"... :))

chocco channel 2016.09.13. 09:35:56

@ na most akkor : lehet, hogy nem is ez a pontos nick de a kerdes az, hogy hogy lehet Ipad-en bekapcsolni a Magyar billentyuzetet? Nem csesztetes, komolyan nem tudom es szuksegem lenne ra. Az itteni èkezetkbõl ezeket hozza ki, ami ugye nem az igazi:-))

A masik, hogy en a sima billentyuzeten sem tudom, hogy melyik az a gomb ami atvalt ,magyarra ( ha megirod akkor nagyon koszi).

Egyebkent hiresen rossz a helyesirasom, ez nem volt mindig igy de rengeteget felejtettem, ami nem kifogas, hanem magyarazat es nincs idom magyar nyelvtant tanulmanyozni. Egyebkent belul sajnalom, hogy igy alakult neha visszasirom azokat az idoket amikor meg tudtam, hogy kell szavakat helyesen leirni de mivel nem szepirodalmi szerkeszto vagyok, igy nem lesznek emiatt almatlan ejszakaim:-)

A blogger felhaborodasa egyebkent jogos, de engem masok helyesirasa nem kulonosebben zavar, a mondanivalot nezem, nem a nyelvtan alapjan itelem meg az embereket.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.13. 09:37:51

@ebella: ott van a poszt elején. Bocs, hogy funkcionális analfabéta vagy, arról igazán nem tehetek.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.13. 09:40:46

@chocco channel: ez az egész (szerintem) nem általában, nem elsősorban a katasztrofális hejesirásról szól, hanem arról, hogy ha valaki annyira magyar, amennyire annak képzeli magát (gyk: magyarabb a magyarnál), akkor lesz szíves legalább hejesen irni madjarul.

Bright side of life 2016.09.13. 09:42:50

@morph on deer: Igen, ezzel akár egyet is lehetne érteni. Viszont az ellenkezője is igaz lehet, lásd Liszt Ferenc. Persze nem állítom, hogy minden, magyarul fogalmazni alig tudó kommentelő, egyúttal zseniális zeneszerző is...:)
A hazafi/nem hazafi vonallal az a probléma, hogy egy túl kényelmes és leszűkítő értelmezési lehetőséget ad az írásnak. Automatikusan kialakít egy jó/rossz, mi/nem mi dichotómiát (lásd még: árokásás), holott a nyelvrontás, nyelvi igénytelenség esetében ez nem releváns értelmezés és az "ellenséget" sem ilyen könnyű megragadni.

chocco channel 2016.09.13. 09:44:33

@hoher az utolso baratod:Oooo akkor ez engem nem erint nincs nemzet tudatom a patrionizmus hianyzik belolem (egyebkent mas nemzetet sem erzek magamenak) inkabb vilagutazonak, vilagpolgarnak erzem magam.

Ettol azert meg irhatnek magyarul helyesen, de a nagy dolgok nem ezen mulnak (szerintem legalabbis:-)

Treff Bubi 2016.09.13. 10:08:57

Lol, azért a helyesírás hiányát számon kérő cikket Index címlapon látni, hát több, mint pikáns... Egyébként az MTA egyik munkatársával készült interjú, amikor kiadták a legfrissebb helyesírási szabálygyűjteményt. Ő azt mondta, hogy nincsen kőbe vésett, törvény erejű szabályrendszer, csak egyfajta ajánlás van. Persze nyilván az a jó, ha mindenki egyformán tartja magát az ajánláshoz.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.13. 10:12:02

@chocco channel: hát igen. A poszt címével, miszerint közügy lenne, nem tudok 100%-ig egyetérteni. (Egyenlőre mellett kedvencem még az egyet ért ugyan az)
Szerintem a helyesírás mindenki magánügye, különösen mióta ezek az ótvaros érintőképernyők divatba jöttek. Ezeken gépelni kész agyrém.
Annyiból közügy, hogy mégiscsak a kultúránk része, amennyire lehet, őrizni kellene és nem szétbarmolni újabbnál újabb szabályokkal.
Lásd jó barátok vs jóbarátok!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.13. 10:13:20

@Treff Bubi: nézd meg egyszer a 24.hu-t és sírva fogod az egekig magasztalni az indexet! ;)

Conchobar 2016.09.13. 10:31:22

"Vajon nem pont azzal kezdődik hazánk szeretete, hogy (helyesen) műveljük ékes anyanyelvünket?" - Jó lenne azt leszögezni, hogy a magyar nyelv helyes használata nem azonos a magyar helyesírással. A magyar nyelven írt szöveget akkor is megértjük, ha táviratban olvassuk (pl. ö betű helyett oe-t írva), vagy ha angol billentyűzettel van írva, vagy ha a 'ly' helyett 'j'-t használ, vagy ha fonetikusan van írva ('Ne báncsuk a feketerigót!'). A magyar nyelven írt szöveget csak akkor nem fogjuk érteni, ha az ellentmond a magyar nyelv szabályainak ('Én várjuk őket.'), vagy ha rosszul, pongyolán van fogalmazva és értelem zavaró dolgok vannak benne. Tehát a magyar helyesírással ellentétes szöveg felemlegetése inkább csak tudálékos kötekedés, semmint komolyan vehető kritika

morph on deer 2016.09.13. 10:49:29

@chocco channel:
IPad/iPhone: Settings-General-Language & Region - Add language

ebella 2016.09.13. 10:50:09

@Hóhér az utolsó barátod: "ennek mi köze a témához,"

Írtad, arra, hogy azt írtam, mindegy milyen politikai nézetű nem attól tud helyesen írni, vagy sem. Vagyis éppen a témában írtam, ezt mindenki akinek az IQ-ja eléri az igen szerény 100-at felismeri.

Én vagyok a funkcionális analfabéta szépecsém. Biztos én.

ebella 2016.09.13. 10:51:53

@Hóhér az utolsó barátod: Mert egy írástudatlan nem lehet 100%-ig magyar, sőt akár nemzeti hős is. Szerinted.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.13. 11:00:07

@ebella: szerintem aki képes rá, hogy habzó pofával acsarkodva antimagyarozzon és hazaárulózzon, azt takarodjon anyjába vagy legalább az iskolába és ha megtanult magyarul, akkor kezdje újra. Akkor is csak egy lábtörlőnek tartom az összes ilyet, de amíg valaki annyira magyar, hogy a XXI. században nem volt képes megtanulni az állítólagos anyanyelvét... bocs, egyre erősebben emlékeztetsz a szóban forgó söpredék kulturáltabb verziójára, szóval részemről befejeztem a veled folytatott társalgást.

J. Mutzenbacher 2016.09.13. 11:27:23

Nektek, hivatásos kommentelőknek van valamilyen progi a gépeteken ami bejelez, ha a fajtátokról vagy a gazdáitokról van szó? Mert érdekes módon tele van veletek a Soros- bérenc online média ahelyett, hogy bojkottálnátok. Mivel ti vagytok a nép, a többség, ha elhúznátok innen Gyuri bácsi sírva nézhetné,, hogy csak az a pár száz zsidólibsibolsikomcsiértelmiségi olvassa az Indexet/ 444- et, stb- t. Azzal jól megmutatnátok ám!

pushup 2016.09.13. 11:49:04

@Hóhér az utolsó barátod: egyenlőre ... egyelőre ... hmmm ...
az a faszaság a nyelvtannáciskodásban, hogy ha sokáig csináljuk, előbb-utóbb elb...kúrunk valamit és akkor kicsit feljöhet az ellenoldal. jó lesz, csak csináljátok!

(észrevettétek, hogy kerülöm a mondatkezdő nagybetűt, mint ördög a tömjénfüstöt?)

tuk 2016.09.13. 12:01:13

Ezt a cikket pont az indexnek lehoznia, akik szintén híján vannak a helyesírás szabályainak,....

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2016.09.13. 12:05:27

Igen, szerencsére van benne nagymagyarozás, biztos jobb most.

kulup 2016.09.13. 12:51:37

Ha már helyesírás, akkor könyörgöK. Nem ikes ige.

Philip F. Queeg 2016.09.13. 12:55:43

Noémiában az élet szar és unalmas.
Ezt tudják Noémia lakói is. Frusztráltságuk kivetülése ez a bejegyzés.
Legyünk toleránsak, hisz Noémia lakói is emberek...

tobias2 2016.09.13. 12:55:52

bagoj mondja, vérebnek hogy koszosa feneke ?Hogyhogya indekszen yelent megez a siránk blogg ?

morph on deer 2016.09.13. 13:09:15

Mindeközben: "Tolmácsot kérek!"

Nem tudja valaki véletlenül, hogy miről akart éppen beszélni kulturánk - sőt, az egész európai kultura - megmentője, amikor ezt sikerült mondania:

"Ránk hátékázni a menekülteket támogató európai politikusokat, nem tűnik sportszerűnek."

Rajtam kifogott, mert az általam beszélt három nyelv közül egyiken sincs értelme... Igaz, att hittem, hogy a magyar miniszterelnök az ugyancsak magyar parlamentben magyarul beszél, szóval ez volt az első ötletem, de nem jött be.

Valaki tudna segíteni?
Előre is köszönöm!

morph on deer 2016.09.13. 13:12:06

@ebella:
"Mert egy írástudatlan nem lehet 100%-ig magyar, sőt akár nemzeti hős is."

Hogyne lehetne!
Csak, ha lehet, ne adja írásba!
Sokat veszít az értékéből..!

Neo07 2016.09.13. 13:13:48

Egyetértek a blogíróval azzal, hogy a helyesírás igenis közügy!

Én a nagyon rossz helyesírású kommenteket ki is moderelnám, tekintet nélkül azok tartalmára (ellentétben néhány buta bloggazdával, akik a javító szándékú (=helyesírásnácizó) kommenteket törlik). Sajnos az a helyzet, hogy az egyre nagyobb számban megjelenő rossz helyesírású szövegek olvasása koptatják nyelvérzékünket, pont úgy, ahogy a folyó alján a kavicsok koptatják gömbölydeddé egy frissen bekerült szép élekkel rendelkező kődarabot, igaz, hosszú idő alatt.
Azért rossz dolog ez, azért kell felemelnünk szavunkat ez ellen, mert különben szép lassan teljesen hozzászokunk a hibás szóalakokhoz, elhibázott szófordulatokhoz, és így silányulni fog nyelvünk. Jelenleg egy iskolás, vagy azt frissen elhagyó fiatal, ha csak az interneten olvas, garantáltan romlani fog a helyesírása...

Miért zavar ez? Nyilvánvaló, hogy a hibás helyesírású hozzászóló nem olvasott eleget korábban, ez máris komolyan megkérdőjelezi hozzászólása hitelességét. És nem, nem vagyok hajlandó eltűrni a hibákat...

Egyébként nemcsak a "turbómagyarok" írnak rosszul, hanem nagyon sokan, mindkét oldalon, jobb és baloldalon egyaránt.

Én is úgy vagyok ezzel, ha sok vagy súlyos hibákat látok egy kommentben, teljesen komolytalanná válik az az írás a szememben, sőt, sokszor nem is olvasom tovább, ugrok a következőre. (A nyilvánvaló elütéseket lehet látni.) Arról nem is beszélve, hogy egyre jobban terjed az angolfétis is, az angol szavak indokolatlanul túltengő használata is... (pl. main streamot írnak a fősodor helyett, stb. Látszik, hogy nem szókincsbővítés miatt teszik ezt...) Ha folytatjuk, könnyen lehet, hogy hunglish (angol-magyar keveréknyelv) lesz majd az újmagyar nyelv egy-két emberöltő múlva...

Nevoeiro66 2016.09.13. 13:14:11

Noémiát csakis és kizárólag a "hazaárulózó szittyamagyarok" elégtelen helyesírása zavarja. A fideszbirkázó, fideSS-ező, orbánfóbiás elvbarátai ugyanolyan, ha nem csapnivalóbb helyesírása természetesen szóra sem érdemes.

Noémia buta és elfogult. Ne légy olyan, mint Noémia!

Neo07 2016.09.13. 13:22:41

@kulup:
Ez is terjed... Kezdjük elfelejteni az alanyi-tárgyas ragozást, és helyette ezt ikes baromságot verik mindenki fejébe. Kezd eltűnni az a kis leheletfinom különbség a "vizet iszok" és a "(a) vizet iszom" között...

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 13:30:45

@Lucifer Morningstar:

Sose tapasztaltam összefüggést még a helyesírás és a fogalmazás milyenség és a politikai nézet között...

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 13:33:35

@Hóhér az utolsó barátod:

A helyesírási szabályzat alapvetően egy ajánlás, mely sosem teljesül teljes mértékben a valóságban. Mint minden szabályzatnak, ennek is sok a logikátlan eleme, melyeket aztán tömegesen nem is tartanak be az emberek.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 13:36:17

@Neo07:

"szép lassan teljesen hozzászokunk a hibás szóalakokhoz, elhibázott szófordulatokhoz, és így silányulni fog nyelvünk"

Népszerű mítosz. A nyelv fejlődik, ennyi az egész.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 13:38:32

@kulup:

Mítosz. A "könyörgöm" rögzült alak, s nem ikes természetesen, azonban ebben az alakban annak rövidített formája, hogy "azt könyörgöm", azaz 100 %-osan helyes. Egyébként én se használom így, mert számomra vicces, de attól még nem helytelen..

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 13:44:19

@Neo07:

Nagyon kevered a dolgokat.

Az alanyi/tárgyas ragozás és az iktelen/ikes ragozás két teljesen KÜLÖN dolog.

Az alanyi/tárgyas ragozás nem kezd kihalni, mert minden magyar anyanyelvű aktívan használja minden esetben. Ami kezd valóban kihalni, az az ikes ragozás. A kihalása kb. 300 év kezdődött, mára a fiatal nemzedék már csak egyes tabu státuszú szavaknál használja (lakik, eszik, iszik, stb.), de az idősebbek se használják ma már jelen idő kijelentő módon kívül. 30-40 éve az akkori idősebb nemzedék még használta időnként feltételes és felszólító módban is: mára ez teljesen kihalt, sokan ma már meg se értik ezeket az alakokat vagy viccesen régiesnek tartják.

kulup 2016.09.13. 13:45:06

@bircaman maxval szerkesztő: Ezt jó tudni, köszönöm. Azt is elmondhatnátok akkor már , hogy mi a különbség a "vizet iszom" és a "vizet iszok" között. Szerintem az "iszok" hibás, ennek az igének nincs ilyen alakja, de nyilván tévedek. Nagyon rég volt már, amikor az alanyi és a tárgyas ragozást tanultam :-)

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 13:46:39

@Neo07:

"könnyen lehet, hogy hunglish (angol-magyar keveréknyelv) lesz majd az újmagyar nyelv egy-két emberöltő múlva"

Nem lesz az. ha egy nyelv csak szavakat vesz át egy idegen nyelvből, az azt jelenti: az átvevő nyelv erős. Majd akkor szólj, ha a magyarok elkezdenek a magyarban nem létező angol hangokat vagy nyelvtani alakokat használni.

hdnctrl 2016.09.13. 13:58:07

Minden blogról tiltanék minden kommentelőt, aki a másikra a libsi (vagy suttyóbbik változatában: lipsi), ballibbant, vagy éppen a fideSS-huszár jelzőt aggatja. Érvelni kéne, de az nem megy, marad a másik tábor szidása. Nemhiába tart itt az ország.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 13:58:35

@kulup:

Ennek semmi köze az alanyi/tárgyas ragozáshoz!

Mind a "iszok", mind az "iszom" egyszerre alanyi és tárgyas ragozás, mivel ez ikes ige, s az ikesen ragozott ikes igéknek NINCS külön alanyi és tárgyas alakjuk kijelentő mód e. sz. 1. személyben. (Csak e. sz. 3. személyben van külön alak: iszik - issza.) Azaz az egyetlen helyes alak az "iszom".

Viszont lehet az ikes igéket iktelenül is ragozni, itt már van alanyi és tárgyas alak, ezek: "iszok" és "iszom".

Sokakat az zavar meg, hogy az ikes alak és a tárgyas iktelen alak egyezik, de ennek ellenére ez 2 külön kategória. E zavar megléte is azt igazolja: az ikes ragozás kihalóban van.

Többes számban eleve sosem létezett ikes ragozás, míg e. sz. 2. személyben eltűnt 500 éve. Jelenleg eltűnőben van az e. sz. 1. személyben is az ikes ragozás, azaz ma már az iktelen iszok/iszom változat a gyakoribb.

Valószínűsíthető: aktívan csak kijelentő mód, jelen idő, e. sz. 3 személyben lesz meg az ikes ragozás a XXI. vége felé. Ott viszont teljesen aktív alak ez, még idegen szavakból is alakulnak új ikes igék!

kulup 2016.09.13. 14:03:46

@bircaman maxval szerkesztő: Azt kell mondanom, hogy csodálatos. Komolyan. Mondjuk az ikes ige iktelen ragozása elég meredek, próbáld meg ezt egy külföldinek elmagyarázni :-)

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 14:16:06

@kulup:

Nem jelent ez gondot egyetlen idegennek se. Tulajdonképpen sokkal könnyebb, mint egy magyarnak megtanulnia az angol igeidőket.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.09.13. 14:19:21

Az még a kisebb baj, hogy rosszul írnak; az a nagyobb, hogy egyre inkább már érteni sem lehet, mit akar az illető. És egyre inkább ez az átlagszínvonal.

kulup 2016.09.13. 14:24:35

@bircaman maxval szerkesztő: Ez még egy magyar anyanyelvűnek is komoly gondot okoz. A külföldiek pedig el se jutnak eddig általában, előbb feladják. Tisztelet a kivételnek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.09.13. 14:29:42

@Hóhér az utolsó barátod: 1. Nem kötelező érintőhöz érve írni.
2. Meg lehet tanulni használni. Ezt is telefonról írom, nem halok bele, hogy ékezet, nagybetű írásjel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.09.13. 14:31:04

@ColT: És ami a legnagyobb gond a magunkat kifejezni nem tudással : sajnos aki értelmetlen mondatokat ír, az általában olyanokat is gondol.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 14:31:51

@kulup:

Mutass magyart, akinek gondot okoz ez! Ilyen nincs.

Külföldinek meg nyilván minden gond egy idegen nyelvben, de pont az ikes ragozás problémamentes: nincsenek se bonyolult szabályok, se kivételek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.09.13. 14:32:37

@ebella: Ha nagy magyarnak képzeled magad, akkor a helytelen nyelvhasználat elég "ciki".

2016.09.13. 14:38:19

@Terézágyú:
"Miért nincs normális ékezetes klaviatúra? Miért nem harcolja ki a rengeteg öntudatos magyar okostelefon-használó, hogy LEGYEN a magyar nyelvnek/helyesírásnak megfelelő lehetőség arra, hogy magyar szövegeket gépelhessenek ezeken a kütyükön is??? "

Kurva egyszerű: 10, de max. 15 millió ember kedvéért senki nem fog semmit sem megváltoztatni, mert nem érdemes.

kulup 2016.09.13. 14:39:06

@bircaman maxval szerkesztő: Most viccelsz ? Már eleve az egész ikes ragozás egy nonszensz, legalábbis egy külföldinek. Erre még rájön az alanyi / tárgyas, ami ugyan teljesen más dolog, de ettől még összekeverik. A magyarok meg rutinból használják, de nagyon sok hibával és sokan vannak, akinek hiába próbálnád elmagyarázni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.09.13. 14:40:51

@ebella: Írni szinte mindenki szokott. SMS-t, hozzászólást, levelet, chaten...
Szóval felnőtt ember fejezze ki magát kulturáltan, helyesen.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.09.13. 14:43:06

@Terézágyú: A legtöbb érintőképernyős eszközön vannak ékezetek ( álzalában az adott betűt hosszan nyomva jönnek fel ).

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.09.13. 14:44:26

én egyet értek a pósztolóval az ilyen heylesirásu emberek a társad alom szégyenei.

Bobby Newmark 2016.09.13. 14:44:55

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Na én ezért nem értem ezt a kibaszott durva mértékű okostelefon-mániát.
Én konkrétan attól elkezdem a festéket kaparni a falról, ha két-három mondatot kell bepötyögnöm telefonon. Amúgy is meglehetősen rühellem az érintőképernyőt, mert érzékel amikor nem kéne, nem érzékel amikor kéne, eltakarja az ujjam amire klikkelek, összemaszatolom a képernyőt, és kurva pontatlan is, főleg mikor negyed centis kis lófaszokat kéne a fél centis ujjhegyemmel böködni... De hogy a gépelés mennyire irgalmatlanul fos, arra nehezen találok szavakat. Kb a fenti hibák mind, egyszerre.
Komolyan, számomra felfoghatatlan, hogy valaki ezt szereti csinálni, vagy hogy annyira kell neki a folyamatos, megszakítás nélküli kommunikáció, hogy elfogadja ezt így minden fostömlőségével együtt.
Én ha három mondatnál többet akarok közölni, akkor vagy kibírom míg számítógép mellé érek, vagy felhívom az illetőt. A pöcsömnek sincs kedve szarakodni olyan technológiával, ami alkalmatlan a feladatára.
Azt nem értem, hogy másoknak ez hogy nem tűnik fel hogy egy tál szar, vagy hogyan teszik magukat túl rajta?

morph on deer 2016.09.13. 14:47:39

@bircaman maxval szerkesztő:
Melyik mondatban hol a hiba?

Az Orbán idézetet nem értem, tehát én vagyok az, aki nem fogja fel, továbbá én vagyok az, aki szerint nem magyarul van - viszont lehet, hogy hibátlan orbániul.

A Brüsszeles mondat viszont nyeltani nonszensz, azon túl, hogy baromság is.

Tehát melyik?

Bobby Newmark 2016.09.13. 14:50:10

@ColT: 1. Wut? Ez lenne az, amit fentebb kifejtettem, hogy "érzékel amikor nem kéne"?
2. Nem az a gond, hogy nehéz lenne megtanulni, mert kb első használat alkalmával megtanulja bárki. Az a gond, hogy _szar_ csinálni. Fárasztó ékezetezni, sok a félreütés _nem_ az én hibámból.
Én vagyok annyira igényes az írásomra, hogy erőltessem az ékezeteket, és az elütéseket kijavítsam (nyilván csak ha észreveszem), de elképesztően _utálom_ csinálni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.09.13. 15:03:00

@Bobby Newmark: Normális eszközön jól működik.

Én sem szeretek érintőn írni. Ha nem muszáj, kerülöm. De van, hogy csak az van.

Matyimaci 2016.09.13. 15:05:57

@Hóhér az utolsó barátod: Te milyen kulturával rendelkezel, hogy kultúrának írod a kulturát?

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 15:09:24

@kulup:

Az alanyi/tárgyas ragozás szabályai abszolút logikusak, minden külföldi képes megtanulni ezeket, kell hozzá persze gyakorlás, de a szabályok kivétel nélküliek, így nem okoznak gondot. Ismétlem: az angol igeidők rendszere nehezebb ennél.

Az ikesnél meg a külföldi megtanulja: van ilyen. S mivel a mai magyarban az ikes ragozásnak nincs szerepe, el se lehet téveszteni ezt. A magyarul tanuló külföldiek inkább azon csodálkoznak: miért ragoznak a magyarok iktelenül ikes igéket. Angol haverom panaszkodott: feleslegesen tanulta meg, mert a magyarok se használják... :-)

Egyik se nagy nehézség.

A magyar nyelv igazi nagy nehézsége, amit a legtöbb külföldi sosem képes megtanulni az igekötők helye: mikor van az ige előtt, mikor utána, mikor elválva tőle. Ez pedig azért nehéz, mert erre NINCSENEK kivételmentes szabályok, melyeket az ember megtamnul, gyakorol, s kész.

2016.09.13. 15:10:38

@Bobby Newmark: Hát én is jobban szeretek legalább laptopról (ha már nem normál billentyűzetről) írni. De ha sokat gyakorolod, akkor sikerülhet egész jól a telefonos írás is, persze nem bélyeg-méretű kijelzőről....

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 15:11:09

@morph on deer:

"Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!"

Mi ebben a hiba? Semmi. Tökéletes mondat mind nyelvtanilag, mind fogalmazásilag.

Matyimaci 2016.09.13. 15:23:09

@morph on deer: Nem az áll a plakátokon, hogy "üzenjük" hanem "üzenjünk"! Ez két különböző dolog. Brüsszel az uniót vezető politikusok közösségének a jelképe, ha több irodalmat olvastál volna akkor nem akadnál fenn egy ilyen szófordulaton. Az, hogy mit kéne üzenjünk Brüsszelnek, kiderül a szavazás másnapján, ha érted amit mondani akarok. Nem kell állandóan akadékoskodni.

Bambano 2016.09.13. 15:24:25

lelaminálják? hova? ahha.
meg bevizsgálják.

egyébként azzal egyet tudnék érteni, hogy siralmas a köz helyesírása, csak akkor tisztelt akadémiánk miért hoz olyan új helyesírási szabályokat, amik egyrészt nettó marhaságok, másrészt tovább nehezítik a helyesen írást?

kulup 2016.09.13. 15:33:16

@bircaman maxval szerkesztő: Azt én is észrevettem, hogy a posztpozíciókat (így hívják ezt egyáltalán ?) és az elváló igekötőket nehezen tanulják meg. Valamint azt is, hogy az alanyi-tárgyas gondot okoz, de a minta nem reprezentatív, csak pár külföldi ismerősöm van, aki egyáltalán hajlandó magyarul tanulni akár hobbi szinten is.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 16:11:03

@kulup:

Ami szokatlan, az nehéz. A magyrban alig van igeidő, így nehéz egy magyarnak idegen nyelvben az igeidők megtanulása. Miért? Mert egy magyar számára ez abszolút felesleges.

Az ige határozatlansága/határozottsága - mert erről szól az alanyi/tárgyas ragozás - pedig a magyar nyelv egyik jellemző, a legtöbb európai nyelvben ilyen nincs, így nyilván szokatlan, azaz nehéz.

De ismétlem, ez nehéz, de nem gond megtanulni: mert a szabályok logikusak, kivételmentesek. Aki meg akarja tanulni, meg fogja.

Viszont az igekötők elhelyezkedése objektíve is nehéz. Egyetlen okból: nincs logikus szabályrendszere. Pl. mikor "nem bemegy" és mikor "nem megy be", ez nehéz ügy, az ún. logikai hangsúlytól függ, de azt meg csak sok gyakorlattal képes megérezni egy idegen, s akkor se mindig. Én összesen egy darab idegent ismertem, aki képes volt ezt tökéletesen megtanulni, de ő se volt igazi idegen: egy osztrák ember volt, aki gyerekkorában Burgenland olyan vidékén nőtt fel, ahol éltek magyarok, így hallotta a magyar beszédet kiskorában is már, ami nyilván segített neki. Mindenki más hibázni szokott ezen, azok is, akik egyébként tökéletesen beszélnek magyarul.

kulup 2016.09.13. 18:39:30

Egy vicces sztori, ideiilik. Az egyik német kolléga elég jól beszél magyarul, régóta itt él, egyszer azt mondta, hogy valaki "nem sül szembe" a hibáival. Egy picit mást jelent így :-)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.13. 19:20:40

@Matyimaci: mióta rövid ú a kultúra? A kulturált ember hosszúval írja. Ha netán a mostani "nyelvújítás" ezt is átírta. C'est la vie, ahogy a művelt orosz mondja...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.13. 22:44:02

"A csapnivaló helyesírással kommentáló klaviatúrahuszárok azonban egy mondat alapján felismerhetőek és kiszűrhetőek, hadd méltatlankodjanak virtuálisan egymagukban csupa nagybetűvel, négy felkiáltójellel."

Ugyanez áll a bloggerekre is. Elrettentő példának mindjárt itt van ez:

varosikurir.blog.hu/2016/09/13/az_a_franya_luxemburg_az_a_franya_europa

Benne az alábbi mondat:

"...persze azon kívül, hogy a hazai fun-ok meg legyenek elégedve a harcos-nyilazós kiállással?"

Szóval a hazai "fun-ok". :) Most akkor mit mondjak az olyan bloggerről, aki imád idegen szavakat használni, de sem az idegen szó írásmódjával (nem fun - az mást jelent -, hanem fan), sem az idegen szavak magyar helyesírás szerinti toldalékolásával nincs tisztában?

Ja, az említett blogger nem "fröcsögve hazaárulózó szittyamagyar", hanem balliberális.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.13. 23:42:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de neki szabad. Egy náci féreg legalább magyarul tanuljon meg, mielőtt magyarkodni kezd. Mástól el tudom fogadni, hogy rossz a helyesírása. Tőlük nem. És ha megnézed, pont a mélymagyar söpredék "tisztelt" tagjai közt van a legtöbb írástudatlan.

A fenti idézettel meg nem csak a fun/fan keveredés a gond. A kötőjel is felesleges.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.14. 00:01:07

@Hóhér az utolsó barátod:

"A kötőjel is felesleges."

Persze, erre utaltam fentebb azzal, hogy "sem az idegen szavak magyar helyesírás szerinti toldalékolásával nincs tisztában". :)

gmihaly621 2016.09.14. 07:44:38

@Hóhér az utolsó barátod: Ha azért vetted a szívedre a bírálatot, mert Te írtad a blogbejegyzést, akkor közlöm veled, hogy nem én fröcsögtem, hanem Te. Szegénységi bizi járna Neked, hogy csak egy ilyen szánalmas minősítést tudtál kitalálni. Vagy a nyereg alatt puhított lóhús miatti felháborodásom miatt berzenkedsz? Nem kellett volna ilyen gagyi hülyeséget leírnod. De ha nem Te vagy a förmedvény szerzője, akkor vissza az egész.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.14. 10:06:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: jogos. Sajnos nagyon rosszul látok, simán kimarad egy-két szó, mondat, sor olvasás közben. :(

Treff Bubi 2016.09.14. 22:40:55

Furcsa ez a kommentfolyam. Először egy rakás ember vitatkozik, hogy ki a hazafi és ki az áruló libsi, aztán megérkezik Bircaman és onnantól a poszt témájával összefüggésben, nyelvtani témájú hozzászólások következnek. Általában fordítva szokott történni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.15. 06:14:30

@Treff Bubi:

Mivel a poszt témája a hejesírráss, ez anyira nemis meglepö.

Untermensch4 2018.12.12. 11:52:14

@ebella: "Megnézném hányan használják a "lelaminál" szót! Már magyarok."
Én használom. Most elkezdett érdekelni mi lenne helyette a "helyes" szó vagy kifejezés. Mi lenne az?
süti beállítások módosítása