Minden, ami reakcióra érdemes

Noémiában az élet

Noémiában az élet

Transzvesztiták és pornósok is szépülnek a keze alatt

Varga Kamilla egy extravagáns sminkes-fodrász, aki különleges munkákat is vállal. Ráadásul autista, ezért szókimondó és feladatorientált. Nem érzi magát nőnek, ezért rendszeresen férfivá változtatja saját magát is.

2016. november 16. - Noémia

kami.jpg

Remek érzés lehet azon dolgozni, hogy kihozd az emberekből a legjobbat. Vagy éppen azt, amiről ők azt gondolják, hogy a legjobb: te például vállalsz transznemű vendégeket is. Az ő kéréseiknek nehezebb eleget tenni technikailag, mint amikor egy átlagos arcú lány szeretne Disney hercegnővé válni az esküvőjén? Hogyan segítesz nekik a nővé válásban, azaz hogy az arcformájukból, adottságaikból mit érdemes kihozni?

Valóban jó érzés, főleg amikor transznemű átalakításra kapok felkérést. Ez mindig kihívás számomra, mivel nagyon szeretek az árnyékokkal és fényekkel kísérletezni. Minden egyes alkalommal fejlődöm vagy tanulok valami újat. Mindenkinek más az arca, és a fények-árnyékok segítségével lehet alakítani az anatómiát, ezért olyan, mintha újrarajzolnám őket. Igazság szerint ezeket a munkákat jobban szeretem az esküvői és alkalmi sminkeknél, amelyek hamar megvannak, mivel itt már gondolkodni is kell. Ezzel nem azt mondom, hogy nem kedvelem az egyszerűbb feladatokat, mert imádok sminkelni, olyan számomra, mint a rajzolás.

transznemu.jpg

transz1.jpg

Volt már olyan férfi vendéged, aki a kezed alatt változott először nővé? Ha igen, mi volt a reakciója, amikor a végén a tükörbe nézett?

Igen, volt. Nagyon meglepődött és örült a végeredménynek, ahogyan én is boldog voltam tőle! Nekik ez nagyon nagy lépés, sajnálta is lemosni a sminket a nap végén.

Egy fodrász-sminkest nyilván az átváltozás élteti és szórakoztatja, és a szakmája a hobbija is egyben. Amikor azonban megosztasz magadról olyan fényképeket is a közösségi oldalakon, amelyeken átsminkeled, átfésülöd és öltözteted saját magadat férfivá, az pusztán szakmai kihívás, vagy érzelmi többletet, izgalmat is ad neked ez a transzformáció?

Mivel nem érzem magamat nőnek, ez teljesen másról szól, mint egy kis szórakozás vagy szimpla kihívás. Gyermekkorom óta érzem, hogy nem a megfelelő testben vagyok, amit sikerült elnyomnom az évek során, de egy élő szerepjáték alkalmával – ahol fiú karakternek öltöztem be – újra fellángolt bennem a dolog. Azóta sokszor a hétköznapokban sem öltözöm női ruhákba, illetve próbálok az androgünitás mellett maradni. Sokszor a sminkem sem nőies, inkább bizonyos alkalmakra öltözöm be nőnek, de akkor is inkább férfinak érzem magamat, aki jelmezt vesz fel.

kami_ferfi1.jpg

A közösségi oldaladon megosztottad azt az információt, hogy nemrég hivatalosan is autistának nyilvánítottak. Ez előny vagy hátrány a munkád során? Hiszen egyfolytában emberekkel dolgozol, és – bár az autizmusnak számos ága és szintje van – az ezzel a szindrómával diagnosztizáltak arról is ismertek, hogy a szociális érzékük más, mint az átlagos embereké. A vendégeid pedig gondolom lelkiznek is, nem csak csöndben szépülnek.

Mindenképpen előny, Asperger-szindrómás autistaként gyorsabban tanulok és teljesen képes vagyok elmerülni abban, ami érdekel, amit darabokra szedek és addig tanulmányozom, amíg számomra tökéletes nem lesz a fejemben. Az emberek sokszor másodlagosak a munka során, a feladat az, ami mozgat. Ezzel nem azt mondom, hogy nem érdekel az emberi tényező, de valljuk be, nehéz egy autistától megértést és empátiát várni, mert logikai úton járunk el minden tekintetben. Érzelmi támogatás helyett inkább lehetőségekről kezdünk beszélni, amivel megoldjuk az adott problémát, a lelkizés teljesen messze áll tőlünk. Ellenben a vendégeim ezért szeretnek, mert a másfajta gondolkodási módozatom miatt sokszor olyan ötletet adtam nekik, ami nem jutott eszükbe. Mi nem az egészből tartunk a részletek felé, hanem a részletekből építjük az egészet, innentől kezdve egy olyan aggyal rendelkező létforma vagyunk, ami teljesen más megvilágításba képes helyezni mindent, amihez nyúl. Volt rá példa, hogy valaki nem fogta fel, hogy a célozgatásokból nem értek: ha valaki szeretne tőlem valamit, azt konkrétan kell jeleznie, mert én magam is ekképpen járok el. Ebből már volt vendégvesztésem is, sokaknak zavaró a szókimondásom, de van, aki pont ezért kedvel. Aki pedig hajbókolós, merev viselkedésre és színlelt empátiára vágyik, jobb, ha mást választ.

A hirdetésedben szerepel, hogy vállalsz felnőttfilm-forgatáson is sminkelést, hajszobrászkodást. A pornó esetében nem csak az alanyok fejére kerül alapozó, de ennél többet nem tud a háttérmunkálatokról egy laikus. Ilyenkor pontosan milyen feladatok merülnek fel?

Az én feladatom a haj és a smink elkészítése, mást még nem szabtak rám. Egyetlen alkalom adódott, amikor az operatőr kiment elszívni egy cigarettát és megkért engem, hogy addig videózzam és instruáljam a hölgyet. Igazán remek szórakozás volt nekem és a lánynak is. Nem borítana ki, ha más testrészeket is le kellene sminkelnem, hiszem ugyanúgy csak hús, egy test, ahogyan az arc is a test része. Arcsminknél is ugyanazokat a fertőtlenítési eljárásokat kell végrehajtani, miután az ecset a test bármely más egyéb pontjához érne, főleg az ajkak miatt, amelyek hordozhatnak herpeszvírust és más egyéb fertőzéseket is.

Volt olyan felkérés, amit nem teljesítettél (például mert szerinted csak elcsúnyítottad volna a vendéget a kért sminkkel vagy frizurával, esetleg morális okokból)?

Én egy szolgáltató vagyok, aki pénzért dolgozik, úgyhogy a morális okok nem érdekelnek. Felkérést abban az esetben utasítottam el, ami a haj rongálásával járt volna. Sokszor nehéz megértetni a vendéggel, hogy fekete hajból nem tudok fehéret gyártani, és a kémiai eljárások miatt dauert sem vállalok, mert undorító, amit a hajjal csinál: lényegében felolvasztja a szerkezetet egy kémiai anyag, ami zseléssé teszi a hajszálakat, így képesek felvenni a csavaró vagy fésű formáját, majd egy másik anyag visszazárja a haj szerkezetét... hát ezt köszi, de nem. Nekem a jó hírem fontosabb, mint egy egyszeri kifizetés, majd az azt követő rosszallás. Törekszem arra is, hogy ha valami nem tökéletes, akkor ingyen javítom, nagyon fontos nekem, hogy elégedett legyen velem, aki nálam kért hajat vagy sminket. Azokat az érdekesebb ötleteket, amelyek szerintem nem állnának jól a vendégnek, próbálom más megvilágításba helyezni.

Melyik munkádra vagy szakmailag a legbüszkébb?

Nem szoktam büszke lenni a munkáimra, mert mindig látom, hogy van hová fejlődnöm. Nem tudom megítélni a munkám minőségét, maximum mások visszajelzéseiből tudok tippelni, hogy jó lett-e vagy sem.

kami_munka6.jpg

 kami_munka1.jpg

kami_munka7.jpg

kami_munka5.jpg

Kovács-Tóth Noémi

A bejegyzés trackback címe:

https://noemia.blog.hu/api/trackback/id/tr7111965569
süti beállítások módosítása