Minden, ami reakcióra érdemes

Noémiában az élet

Noémiában az élet

Forradalmi találmányok, amelyek véletlenül születtek

Mára természetessé váltak, de alapjaiban változtatták meg az étkezési kultúrát és a háztartások konyháit. Te tudtad, hogyan találták fel a mikrót, a chipset vagy a kávéfiltert?

2015. április 14. - Noémia

16_constantine_fahlberg.jpg

A tudomány sokszor a legabszurdabb szituációkban képes a legnagyobb ugrásokra, így van ez sok fontos találmánnyal is.

Ember így még nem örült egy olvadt kockacukornak

16_percy-spencer.jpg

A mikró szinte minden háztartás elengedhetetlen része, amely nagyban leegyszerűsíti és felgyorsítja az étkezéseinket. Ezt a masinát Percy Spencer mérnöknek köszönhetjük, aki éppen mikrohullámmal kísérletezett egy radaralkatrész kapcsán 1946-ban, amikor véletlenül beleejtett egy kockacukrot az előtte felállított csőbe. A cukor pillanatok alatt megolvadt, és Percy ekkor döbbent rá, hogy remekül fel lehetne melegíteni az ételeket ezzel a módszerrel. Az első prototípust éttermeknek árulta, majd az 1970-es évek végétől már a háziasszonyok is élvezhették az eszközt.

16_constantine_fahlberg.jpg

Constantine Fahlberg 1879-ben szintén véletlenül találta fel a később világsikert aratott mesterséges édesítőszert, miután munkából hazaérve kézmosás nélkül falta be a vacsoráját. Annyira édes volt az étel, hogy később letesztelte az aznap keze ügyébe került vegyszereket, hogy rájöjjön, melyiknek köszönhető a markáns íz. Végül a benzoesav-szulfimidnál meg is történt a „heuréka”-élmény: ezt máig szacharin néven ismeri a világ.

A női lelemény utat tör magának

16_amanda_jones.jpg

A régi korok asszonyairól leginkább az elnyomás és iskolázatlanság jut eszünkbe, holott már akkor is felszínre törtek az igazi tehetségek. Kezdjük a sort a 19. századi feltalálóhölgyekkel: Amanda Jones a vákuumcsomagolás ötletével forradalmasította az élelmiszerfeldolgozást, Josephine Cochran pedig a mosogatógépet álmodta meg, amely kitörő sikerrel szerepelt az 1893-as chicagói világkiállításon.

16_josephine_cochran_kicsi.jpg

A 20. század is jól kezdődött, hiszen a termékeny és gyönyörű feltaláló, Beulah Henry 25 éves korában megalkotta a fagylaltgépet. Utána olyan slágertermékekkel lett ismert, mint a cserélhető huzattal ellátott esernyő vagy az első orsó nélküli varrógép, de összesen 110 találmányt és 40 szabadalmat köszönhet neki a világ.

16_beulah.jpg

A kávéfiltert is ekkoriban találta fel egy másik okos asszony: a kávéfüggő Melitta Bentz nem akarta, hogy zacc maradjon a csésze alján, ezért itatóspapírba töltötte a kávét, mielőtt leöntötte forró vízzel. Ráadásul nem csak az ötlethez volt elég sütnivalója, hanem a szabadalmaztatáshoz is, úgyhogy jócskán gazdaggá tette leszármazottait a róla elnevezett Melitta kávéfilterrel.

16_melitta_bentz_kicsi.jpg

Bosszú, ami túl jól sült el

A mára a világ egyik legnépszerűbb nassolnivalójának számító chips egy 19. század közepén dolgozó, George Crum nevű séf bosszújának köszönhető. Egy akadékoskodó vendég egyfolytában arra panaszkodott, hogy túl vastag a sültburgonya, ezért a sértett Crum egyszer hajszálvékonyra vágta a burgonyát, majd kéjes vigyorral kiküldette az elégedetlen törzsvevő asztalára. Ő volt a legjobban meglepődve azon, hogy a vendég odáig volt a végeredménytől. Így vált az étterem specialitásává a vékonyra szeletelt sültburgonya, és hamarosan egyre többen másolták az egyszerű, de nagyszerű ötletet.

16_george_crum.jpg

Tóth Noémi

Források:

neon.hu

szabadalom.blog.hu

thaiemb.hu

nosalty.hu

nokert.hu

Eredeti megjelenés a falatozz.hu-n.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noemia.blog.hu/api/trackback/id/tr8111717131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása