Minden, ami reakcióra érdemes

Noémiában az élet

Noémiában az élet

Érzéki szintipop feketére hangolva

Fülledt erotika, keserédes melankólia és elszállós gótika jellemzi a magyar Black Nail Cabaret legújabb lemezét. Táncra perdít, és olyan a lüktetése, mint egy puhán lépkedő fekete párducnak.

2016. december 21. - Noémia

by_vago_bianka.jpg

Fotó: Vágó Bianka

A kortárs dark-popként és synth-noirként egyaránt címkézett hazai zenekar, a Black Nail Cabaret legújabb albumát, a Dichromatot hallgatva újjáéledt a bennem élő gót. A cím színtévesztést jelent, Árvai-Illés Emese énekes és Árvai Krisztián billentyűs pedig valóban egy ízig-vérig sötét, anticukormázas, de mégis befogadható, fülbemászó és izgalmas anyagot rakott össze.

Az első szám, a Sister Sister, azonnal beránt egy sötét, érzéki örvénybe, ahol egyszerűen muszáj zuhanás közben féktelenül táncolni is. Ugyanakkor olyan rég hallott spleennel van átitatva, hogy Poe ezt hallván egy ópiumba mártott varjútollal karcolgatta volna magát.

A számok szerencsére nem egy kaptafára készültek: sokszor felkapom a fejemet, mert annyira szuggesztív egy-egy dal, némelyik pedig hangulatos háttérzeneként segít elkalandozni. Sok hatást kihallok belőle a Depeche Mode-tól kezdve a Cure-on keresztül Marilyn Mansonon át, sőt, az Orgasm című számban nekem visszaköszönt Madonna is, de szerencsére egyedi stílus és kerek koncepció kerekedett ki az egészből. Emese hangja ráadásul olyan erotikusan simogat, hogy még az is istenkáromlásnak számítana, ha egy zsoltárt énekelne el.

A formációban nemrég történt egy fontos változás, mostanáig ugyanis Tarr Zsófia billentyűs is a csapatot erősítette. – „Zsófi még tavasszal eldöntötte, hogy nem szeretné folytatni a BNC-vel” – avat be a részletekbe az énekesnő. – „Bevallom, nem ért meglepetésként, mert zeneileg egyre kevesebb volt a közös pont, és az időzítés is teljesen jogos, hiszen egyszerűbb így, egy újabb album előtt, főleg hogy ezekkel a dalokkal már nem tudott azonosulni, nem érezte magáénak. Ő inkább az experimentálisabb gitáros zenék felé húz, és egy ilyen projektet tervez. Illetve most már nem titok, hogy családot alapított, ami elég friss infó, szóval főleg erre fog koncentrálni a közeljövőben.

A Dichromat ITT meghallgatható online a megjelenés napjától, december 23-ától. Ha pedig élőben is megnéznéd a duót, gyere el január 13-án a lemezbemutató koncertre, a Gozsdu Manó Klubba!

 Addig kedvcsinálónak íme egy kellemes klip az új lemezhez:

Kovács-Tóth Noémi

A bejegyzés trackback címe:

https://noemia.blog.hu/api/trackback/id/tr5312059637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása