Minden, ami reakcióra érdemes

Noémiában az élet

Noémiában az élet

Hallássérülten sokszor hülyének vagy bunkónak néznek

2017. május 28. - Noémia

Nem vagyok süket, de egy gyerekkori műtét óta közepesen erős hallássérültnek diagnosztizáltak. Mivel nem egyértelmű a helyzet, gyakran hülyeséget válaszolok a félrehallott kérdésre, vagy nem reagálok, mert meg se hallom, és ez rengeteg félreértést szül.

ful.jpg

Előfordult már veled, hogy egyszerűen nem értetted, hogy mit mondanak neked, vagy fel kellett csavarnod a rádió hangerejét ahhoz, hogy értsd a híreket? Magyarországon a lakosság 10%-ának van hallásproblémája, ami igen magas arány, és akkor a statisztikában még nincsenek benne azok, akik maguk sem tudnak róla.

Én papíron közepesen erős hallássérültnek számítok, ami nem egy elbagatellizálható ügy. Nem velem született, több eldurvult középfülgyulladást követő műtéti hiba okozta három és fél évesen. Szerencsére addigra már írtam-olvastam, ezért a beszédem nem sínylette meg, de anyukámnak azt mondták, hogy sosem fogok újra hallani. Ő azonban nem adta fel: addig vitt rossz orvostól jó orvosig, szemfényvesztő kóklertől valóban hatékony természetgyógyászig, ameddig újra a hallók táborába nem tartoztam.

Gyerekként nem egyszerű feldolgozni ezt, emiatt két komoly hibát követtem el. Egyrészt struccpolitikából és hiúságból nem voltam hajlandó hallókészüléket viselni – „nem akarok nyomoréknak látszani, nem vagyok süket!” felkiáltással dacosan széttéptem az audiológiáról kiadott papírt –, anyu pedig megértette, hogy hiába lenne jobb a szóértésem a szerkezettel, lelkileg kikészítene a készülék viselése. Másrészt nem tájékoztattam senkit az állapotomról (senki nem szeret ezzel nyitni egy párbeszédet), ami olyan helyzeteket szült, hogy konkrétan könnyes szemmel távoztam iskolákból, rendelőkből, könyvtárakból és munkahelyekről.

Vagy azért, mert nemes egyszerűséggel nem is vettem észre, hogy valaki szólt hozzám, olyankor egy beképzelt liba benyomását keltettem, aki fennhordja az orrát. Esetleg azért, mert azt hittem, hogy hallom a kérdést, de teljesen félreértettem, és frappánsan reagáltam valami totálisan más témára. Ilyenkor látszott az illető szemén, hogy azt gondolja magában: szegény kislány, pedig milyen normálisnak tűnt, de totál flúgos. Sokszor nem volt erőm vagy bátorságom újra visszakérdezni, és nem is minden ember kezeli ezt kellő türelemmel, egyesek például elkezdenek szaggatottan ordítani, mintha retardált lennék (pont, ahogyan némely buszsofőrök szokták a turistákkal). Ma már nevetve válaszolok igennel arra az agresszív kérdésre, hogy „na mi van, süket vagy?”, de még mindig magamra tudom venni, ha valaki ezért bánt.

Az óvodában traumaként éltem meg, hogy a délutáni alvás előtt felolvasott mesénél mindig felültem, mert különben nem értettem belőle semmit, de mindig rám szóltak, hogy feküdjek vissza. A nagyon magas hangokat azóta sem hallom: egyszer a munkahelyemen vírusos bélfertőzésre gyanakodtam, látván a kollégáim összehangolt iszkolását, de mint kiderült, csak a tűzjelző szólalt meg a lépcsőházban. Továbbá volt, hogy tornázni jártam, és megkért az oktató, hogy az érkező vendégeket engedjem be a kaputelefonon, majd amikor számon kért, hogy miért nem tettem, ledöbbentem, hogy tényleg szólt a csengő?

Ami a legmeglepőbb, hogy azért nem voltam kellően motivált, mert meglepően jól elboldogulok így is: sok jóbarátom évekkel később tudta meg, hogy mi a helyzet velem, és igencsak meglepődtek. Főleg akkor van gondom, ha az illető maga alá motyog vagy háttal suttog, de azért zömében szemben van velem a beszélgetőpartnerem, a szájmozgás pedig sokat hozzáad a szóértéshez, ami a gyengém. Az iskolában is jól jött, hogy mindig az első sorban foglaltam helyet (máskülönben hátul nem értettem volna a tanárt), ez segített éltanulóvá válnom. A rockkoncerteken pedig mindig megtáltosodom: végre egy hely, ahol mindenki kiabál! Tudom, hogy pont nekem nem javallott hobbi, de boldoggá tesz.

Néhány éve a dackorszak lecsillapodásával megjött az eszem, és végre elkészíttettem az első hallókészülékemet. Tényleg sokat fejlődött a tudomány, sokféle diszkrét, szinte láthatatlan kütyü is kapható. Ez azonban olyan, mint a szemüveg, hogy csak addig segít, amíg viselem, bár nem drasztikus csodaszer, a tökéletes hallás az esetemben nem megvalósítható. Amilyen hülye vagyok, még manapság sem hordom minden nap, csak amikor muszájnak érzem, azaz munkahelyen, színházban vagy előadáson, mert egyszerűen irritál, hogy a fülemben van és másképp kezdek viselkedni tőle. Lassan harminc évesen be kellene látnom, hogy sajnos a hallásom sosem lesz jobb, és a készülék rendszeres viselésével talán kevesebb konfliktust szenvedek majd el, illetve kevésbé lesz kimerítő a beérkező információkra koncentrálnom. Ennyi idő kellett ahhoz is, hogy ezeket a sorokat végre legyen bátorságom virtuális papírra vetni. Ma már nem érzem magamat ettől nyomoréknak, hiszen a nagyothallás is ugyanúgy egy tulajdonság, mint a dongaláb, a szeplősség, a kancsalság vagy a kopaszság. Ettől is vagyok az, aki.

Kovács-Tóth Noémi

A bejegyzés trackback címe:

https://noemia.blog.hu/api/trackback/id/tr3412545827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2017.05.28. 17:19:35

Én 15 éve mondom a kollégának, hogy nyugodtan ordítson, mert nem hallom. Álljon elém, nézzen a szemembe, és ha visszaismétlem amit mond, akkor vegye úgy, hogy hallottam, de nem használ. A másik helységből kiabál, az udvarról szól vissza, úgyhogy már nem figyelmeztetem, csak akkor ismétlem el neki ezredszer, hogy NEM HALLOK, amikor számon kér valamit rajtam, amit állítólag mondott. Így kell elfogadni szegény fogyatékost :).

totya4 2017.05.28. 17:57:59

Én meg hallásjavító műtétre mentem közel negyvenévesen, aminek az eredménye az lett, hogy onnantól kezdve semmit nem hallottam a műtött fülemre. Pedig azt mondták ez szinte rutinműtét, ne szórakozzak hallókészülékkel, hanem műttessem meg. Hab a tortán, hogy érthetően elmondtam az engem műtő "orvos"-nak hogy nem hallok, a hallásmérési papíron is látszott gyönyörűen egy hatalmas visszaesés, erre azt mondta nekem, hogy a mérési eredmény szerint jobban hallok mint műtét előtt... Ezt a csodálatos "orvos"-t Karosi Tamásnak hívják, ha valaki szeretne hasonló élményekben részesülni, hát rajta... Nem mentesíti az illető orvost az a tény amit azóta tapasztaltam, hogy az orvosok nem tudnak hallásmérést leolvasni, mivel sík hülyék hozzá, és érdekes módon minél magasabb pozícióban vannak, annál inkább.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.28. 19:18:43

Amit írsz, az még csak hagyján. Sajnos gyakori, hogy a hallássérültet szellemi fogyatékosnak tekintik, s úgy is viselkednek vele. Nem fogják fel, hogy nem az értelmével, hanem a hallásával van baj.

@Car Mandiner:

Lehet, hogy te hallássérült vagy, de ő meg tényleg szellemi fogyatékos, ha ennyi idő után sem jegyzi meg. :D

Hermesz Konrad 2017.05.28. 20:55:56

Én 38 évesen vesztettem el a hallásom teljesen mindkét fülemre egy gyógyszer mellékhatásaként. Fél évig teljesen süket voltam. Szerencsére az orvosaim hamar eljuttattak egy szakemberhez és cochlearis implantátumot kaptam az egyik fülemre., amit már 2 éve használok. Kezdetben nem volt túl jó, lassan tért vissza a hallásom, folyamatosan volt szükség a finomhangolásra. Szerencsére már tv-zni telefonálni tudok, olyan 80-90%-ban. Sajnos a zenét máig nem hallom jól, max a mélyebb hangokat, a ritmusos dolgokat. A magas hangok nekem is nehezebben hallhatók, illetve rossz hallgatni. Élőbeszédben is egész jól hallok, de messze nem tökéletes. Új hangok, helyek esetén idő kell amíg hozzászokom és akkor kevesebbet kell visszakérdeznem. Sajnos velem is előfordultak kellemetlen helyzetek, ahol éreztem, hogy hülyének néznek, de megszoktam. Én nem szégyenkezek már, hanem megmondom az első visszakérdezésnél, hogy rossz a hallásom, akkor hamarabb veszik az emberek a lapot, és kevésbé kínos a szituáció. :) Viszont kifejlesztettem egy új képességet. Mivel alváshoz leveszem a készüléket ébresztőre nem tudok kelni, De a belső órám már jól működik és ha előző este többször elmondom magamnak, hogy mondjuk 6-kor kell kelni, akkor fel szoktam ébredni szinte mindig pl. hat előtt. Ha nem kell reggel kelni, akkor simán alszok ameddig magamtól fel nem ébredek. Érdekes, de hasznos. :)

Albert Ejstejn 2017.05.28. 21:06:44

Szerintem marhasag ezzel szenvedni, amikor jol meg lehet oldalni, a tokeletessen lathatatlan mm nagysagu eszkozokkel.

brainfund 2017.05.28. 21:18:29

Én nem vagyok hallássérült, viszont testközelből ismerem a helyzetet. Párom szinte lemásolta a történetedet. Akkor kezdett komolyabban változni a hozzáállása, mikor kiderült a kislányunkról, hogy ő is örökölte a problémát. Az én kis hercegnőm viszont kiváló példa lehet minden hasonló helyzetben lévő szülő és gyermek számára. Sokat beszélgettünk vele, elmentünk a vizsgálatra. Szerencsénkre egy kiváló audiológust ismertünk meg, aki nagyszerűen kezeli a gyerekeket is és végtelenül precíz, alapos. Neki is köszönhető, hogy a 4 éves kislányom egy csillogó piros halló készülékkel, amihez egy színes illeszték csatlakozik csodálkozott rá újra a korábban máshogy ismert világra. Könnyfakasztó volt az ijedtsége, mikor először hallotta dobolni az esőt a bádogtetőn... Most tíz éves. Büszkén viseli a piros készüléket, az iskolában és előtte az óvodában ha kérdezték elmagyarázta, hogy neki beteg a füle és ez olyan, mint másnak a szemüveg. Lehet, pont amiatt, hogy nyíltan viseli, nem rejtegeti meg persze, hogy olyan a személyisége, amilyen nem érte miatta atroctás. Eddig. Remélem nem is fogja, bár tudom, a legnehezebb időszak most jön.... Bár ha a következő fülese egy sztereó headsetként használható látható vagy láthatatlan darab lesz ami a telefonnal összekapcsolva mindenféle csodákra képes lehet, hogy inkább a menő kategóriába sorolja...
A történetnek nincs vége, kettőjükhöz valószínűleg kisebbik fiam is csatlakozik... Nagyon bízom benne, ha úgy alakul a Kisördög is jól fogja kezelni, mi megtesszük amit tudunk.
Ha valaki hasonló cipőben jár, mint mi, a gyerekeink és kérdése van, bátran kereshet.

totya4 2017.05.28. 21:29:16

Hogy magához a témához is konkrétan szóljak, sajnos maga a hallássérült ember csinál hülyét magából azzal, ha csak bólogat olyanra, amiről fogalma sincs mi hangzott el, így mások szemében tényleg szellemi fogyatékosnak tűnhet főleg akkor, ha a halláscsökkenését eltitkolja.
Én mindig visszakérdezek, ha nem vagyok biztos abban mi hangzott el. De gyakori visszakérdezés helyett inkább már a beszélgetés elején közlöm ha érzékelem hogy túl halk az illető, hogy a beszélgetőpartner nyissa ki s száját, és ne úgy beszéljen mint aki készül meghalni. Ha pedig úgy ítélem meg, hogy úgy se hallom rendesen (mély tónusú hangnál pl.) akkor meg olyan programot választok a hallókészüléken, ami kikapcsol minden korrekciót, így a zajszűrést is.

Az előttem levőnek annyit, hogy vannak ugyan "láthatatlan" hallójárati készülékek, de engem ezekről kapásból lebeszéltek, ha a fülzsírtermelés nagy, akkor gyorsan meghibásodik a készülék - tapasztalat. Míg a fül mögött készüléknél az illeszték megy a hallójáratba ami egy műanyag, és könnyen tisztítható egy damillal is. Ráadásul a fülmögötti készülék nagyobb méretű lehet, így nagyobb erősítés érhető el vele, nagyobb hallásveszteség kompenzálására is jó. Azonkívül elfér rajta programkapcsoló, és hangerőszabályzó is, amelyekre gyakran van szükség sajnos, legalábbis nekem. Sajnos a hallókészülékek elég rosszul produkálnak sok helyzetben, kritikus pont a készülék beállítása, amit szeretnek gyorsan lezavarni, legalábbis annál, aki hagyja magát (főleg hogy a páciensek többségét az idősebbek teszik ki).

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2017.05.28. 21:33:09

@Albert Ejstejn: Ez csak bizonyos fajta hallásproblémákra igaz.

Privateer 2017.05.28. 21:40:33

Születésemkor 30 db volt a veszteségem, melyre rájött a másik 30 db 6 éves fülgyulladáskor.
Amúgy én is ugyanebben a cipőben járok mint a posztoló.
Magas hangokat pl nem mindegyiket hallom meg. Még hallókészülékkel sem. Görbém V alakhoz hasonlít (vagy inkább pipa, jobb oldali szára rövidebb).
Vannak helyzetek, mikor tökéletesen el tudok beszélgetni bárkivel, de vannak olyan magasabb hangfekvésű emberek akiknél bizony gondot okoz a szövegértés.
Én is inkább jelzem, ha kell, hogy nem jó a hallásom. És eddig még sose volt belőle problémám, sose néztek hülyének, stb. Sőt, inkább még nyitottabbak lettek.

Amúgy meg hiába írta előttem Ejstejn hogy megoldható láthatatlan mm nagyságú eszközökkel. És hogy marhaság ezzel szenvedni.
Ez sajnos nem így van. Sajnos ez a fajta technológia ami amúgy létezik, nem olcsó. Kb 5 millió forint egy ilyen készülék. Amit igen kevesen engedhetnek meg maguknak, még a gazdag nyugaton is. Ezzel tényleg meglehetne kapni a tökéletes hallásvisszaadást. Valamint van még egy gond. Nem teljesen garantált a siker.

CI azaz Cochelaris implantátum pedig azoknak jó, akik már 90%, vagy még több hallásvesztést szenvedtek el. És a technológia hátránya, hogy nem szól természetesen. Túl gépies a hangzásvilág. De legalább megkapják a siket emberek annak az esélyét, hogy tudjanak valahogy kommunikálni.

Így marad a 200-400 ezer forintos készülék megvétele, 6-7 éves kihordási időkkel és TB 50%-os vásárlási kedvezménnyel. És így is még bőven fölé megyünk a 150 ezernek. De az a fajta készülék sajnos csak 70-90%-osan hozza a kívánatos hallásélményt.

Lényeg, rajtunk múlik, és igenis merjük felvállalni a fogyatékosságunkat, ha szükséges, jelezzétek. (Persze ne úgy kezdjétek mint egyik ismerősöm, hogy Jónapot, XY vagyok, és nagyotthalló vagyok, kérem úgy beszéljen. Hanem várjuk meg mit mond a másik, értjük e és utána szóljunk, hogy bocs, de nem értem, rossz a hallásom, kérem ismételje meg). Higyjétek el, a társadalom nagy része igenis toleráns. Aki nem tolerálja az állapotunkat, na arra jobban ráillik az értelmi fogyatékos jelző.

Részemről KB ennyi.
És hajrá.

CsakEgysrác 2017.05.29. 07:30:43

Nálam 25 évesen kezdödött a gond. Kétoldali idegi hallas vesztés, autoimmun betegség.

Noémia 2017.05.29. 13:29:26

Kisbaba mellett csak most jutott időm végigolvasni a hozzászólásokat, amelyeket nagyon szépen köszönök!

Ritka, hogy ennyire építő jelleggel, őszintén és segítőkészen írjanak az emberek, sehol egy rosszindulatú troll.

A nyelvtanulási nehézséggel küzdőknek üzenem, hogy számomra is egy évtized volt az angol elsajátítása, a második nyelvet meg idővel feladtam. Egyszerűen nem értem ugyanis a mássalhangzókat, számomra ugyanúgy hangzik a pék, kék, fék, lép, stb., úgyhogy kontextus nélkül meg vagyok lőve... még szerencse, hogy nem keleten születtem, ahol a legtöbb nyelv hasonló hangzású szótagokból áll :)

A hallókészülék pedig sajnos az esetemben sem azt jelenti, hogy beteszem és lőn, heuréka-élmény, csak egy kicsit jobban hallom a magas hangokat és javít valamit a szóértésemen, de csodát tényleg nem várhatok tőle. Lehet, hogy újra elmegyek beállíttatni, hátha egy újrahangolás még többet kihoz a kütyüből.

Boldog vagyok, hogy sikerült egy kicsit jobban felhívnom a figyelmet erre az (ezek szerint valóban gyakori) problémára.

totya4 2017.05.29. 21:02:25

" Lehet, hogy újra elmegyek beállíttatni, hátha egy újrahangolás még többet kihoz a kütyüből."
@Noémia:

Sajnos a hallókészülékek forgalmazása egy üzleti vállalkozás. Annak meg az az érdeke, hogy minél több ügyfelet szolgáljon ki minél rövidebb idő alatt. Egyik véglet hogy nénit elviszi az unoka, beállítana valamit a készüléken, benyomják a fülébe és
- hall néni? (semmi válasz) haaaaaaal néééééniiiii?
- igen aranyom!
Kész...és mehet!
Van aki meg hónapokig jár, és akkor sem elégedett az eredménnyel.

A hallókészülék beállítása szinte reménytelen, mert akiknek be kéne állítani, nem állnak a helyzetük magaslatán finoman szólva. De nem is lehet túl sokat várni, ha a "szakértő" orvosok még egy hallásmérést se tudnak értelmezni. Nekem annyiból könnyű volt, hogy hangtechnikai alapokat szereztem szakmámból és tanulmányaimból kifolyólag. Mondok egy példát. X beállítás után, mondom a nőnek hogy nem túl jó a beállítás, mert a tőlem egy méterről beszélő nőből semmit sem hallottam egy irodában, ami azért gáz. Mondom mutassa milyen beállítási lehetőségek vannak. Látom hogy a zajszűrés elég keményen befigyel. Mondom neki, vegye gyengébbre. Erre lekezd sipítozni hogy de akkor nem fogom érteni a beszédet. Én meg csak nézek hogy úristen... nem kezdtem el neki magyarázni hogy a zaj szűrése megnyirbálja elég keményen a hangokat, így a beszédet is, mivel nem lehet tudni 100% pontossággal hogy mi a beszéd, és mi a zaj. Mondtam tegyen egy másik programot gyengített szűréssel. Miután visszamentem az irodába, gyengített zajszűréssel érdekes mód már nagyságrendekkel jobban hallottam... A lényeg hogy ki kell fogni egy lelkiismeretes szakit, és kitartónak kell lennünk... többféle készüléket kipróbálni, többféle valós szükséges helyzetben kell fülelni, és azokhoz illő programot beállíttatni. Persze csodát várni nem szabad.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.30. 02:37:11

Jaaa, hogy hallójárati.Hát igen, az csak korlátozott, többféle szempontból is, kisebb a mérete, emiatt az erősítő része is csak kisebb lehet; illetve oldalra hall, nem pedig szembe, előre.
Amúgy a poszt-tolót 100% csak megerősíteni tudom, rettenetesek az emberek.Főleg ha valaki relatíve fiatal, akkor aztán végképp nem tudják elképzelni sem, hogy rossz lehet a füle.
Mondom neki, hogy süket vagyok, érthetően beszéljen.Igy is beszél vagy másfél mondat erejéig, utána megint motyog.És ezt többször is eljátszva.Vagy ha meg társaság van, akkor az aztán végképp a csőd bármilyen hallókészülékkel.Szóval elégg antiszociálissá is tesz a süketség.
De azért a poszternek üzenném, hogy nem lehet azt se elvárni, hogy én nem rakom be a jhallókészüléket, mert Nekem is CI

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.30. 02:47:09

Na, szóval a vége kicsit elszállt: De azért a poszternek üzenném, hogy nem lehet azt se elvárni, hogy én nem rakom be a hallókészüléket, mert nem akarok süketnek, nyomoréknak látszani és totál azt elvárni, hogy a beszédpartner kezelje a dolgot 100%-ban.Igen is be kell tenni , ha csak lehet, mert ezzel is könnyíted a társalgás menetét, bármilyen kicsi mértékben is.Vagy ha nem segít semmit, akkor sz@r a hallókészülék, másikat kell beszerezni.Nekem is egyik oldalon CI van, mert kb 5(öt) %-on üzemel a fül, a mások oldalon olyan 40% maradt, ha az egészséges a 100%.Én is nehezen dugom be azt a sz@rt, de bedugom, ha muszály.
Bár mostanában egy kicsit jobb, valahogy a meleg jót tesz neki, nyaranta könnyebb kicsit a hallás.
És igen, a CI erősen géphang, nagyjából mexokhatatlan, de azért segít valamelyest.
Én is szívesen segítek, ha van kérdés, bármiben.
Jó a poszt amúgy , kell az ilyen infó is a világnak...

juls 2018.07.01. 19:39:02

Én kb. 22 éve vagyok teljesen siket a fél fülemre. Sokáig őrületbe kergettem a környezetemet a folytonos visszakérdezéssel, meg az "álljamásikoldalamra" szöveggel.
Amikor nem rég megtudtam, hogy már erre is van speciális hallókészülék, hetekig vacilláltam, mert eddig fél füllel könnyebnek éreztem az életet, minthogy váltsak, és legyek viszonylag jól halló, de "hallókészülékes" pasi.
Aztán belevágtam.
Most már valahogy nem izgat, hogy a környezetem mit lát, vagy mit nem lát rajtam: hallok minden irányból, mint valaha régen. Már nem gondolok többet arra, hogy hallókészülékem van, mint arra, hogy szemüveget hordok.
süti beállítások módosítása